Koulutusaikojen lyhentyminen leikkasi sotilasavustusten määrää

Sotilasavustusta saaneiden määrä laski vuonna 2014 yli 20 prosentilla, ilmenee Kelan julkaisemasta tilastosta. Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Niilo Heinonen pitää avustuksen tasoa riittämättömänä.

Teksti: Juho Mäki-Lohiluoma

Kuva: Aku Siukosaari

Palvelusaikojen lyhentyminen vuonna 2013 näkyi asevelvollisille maksettavissa sotilasavustuksissa, kun avustusta saavien kotitalouksien määrä väheni 21 prosentilla. Myös sotilasavutuksiin käytettävä kokonaisrahasumma kutistui kuusi prosenttia.

Historiallisesti tarkasteltuna sotilasavustusta saavien määrä nousi tasaisesti 1990-luvun alusta aina 2010-luvulle. Perus-, asumis- ja erityisavustukseen jaettavasta sotilasavustuksesta on nähtävissä myös varusmiesten asumisessa tapahtuneet muutokset.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Toisin kuin vielä 25 vuotta sitten, nykyään noin kolmannes varusmiehistä asuu omillaan, eli oman lapsuudenkodin ulkopuolella. Myös asumisavustuksen kustannukset ovat lähes kolminkertaistuneet, kun vertailukohdaksi otetaan vuosi 1995.

”Varusmiesten toimeentuloon liittyvät epäkohdat ovat nykypäivän keskeisimpiä tasa-arvo ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä”, Niilo Heinonen arvioi.

Heinosen mukaan varusmiesten toimeentulo pitää päivittää 2010-luvulle.

”Toivon, että nämä kysymykset painavat ihmisten vaakakupissa myös äänestyspäätöksiä tehdessä”, Heinonen sanoo.

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta