Varusmiespalvelus on monelle nuorelle ensimmäinen kerta, kun pääsee todella ottamaan etäisyyttä omaan kotipaikkakuntaan. Samalla myös tupakavereilta kuulee tarinoita siitä, miltä elämä näyttää heidän kotikunnissaan. Millaisia ovat opiskelumahdollisuudet, julkinen liikenne tai nuorten harrastusmahdollisuudet? Lisäksi varusmiespalveluksessa monella on täysi-ikäisyyden myötä ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää vaaleissa ja sitä kautta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.
Viime kuntavaaleissa vain noin joka kolmas alle 25-vuotias nuori äänesti. Tämä näkyy myös valitettavasti kunnanvaltuustoissa ympäri Suomen. Vaikka paikkakunnalla asuisi paljon nuoria, valtuustossa saattaa istua tällä hetkellä lähes pelkkiä eläkeläisiä valvomassa omia etujaan – unohtaen samalla nuorten tarpeet ja toiveet. Ei ole samantekevää, kuka kunnanvaltuustossa istuu, sillä siellä tehdyt päätökset koskettavat jokaisen kuntalaisen elämää.
Edustuksellisen demokratian idea on kirjaimellisesti äänestää itseään edustava henkilö päättämään sinulle tärkeistä asioista. Täten onkin erityisen tärkeää, että nuoret äänestävät valtuustoon henkilöitä, jotka ymmärtävät päätöksiä tehdessään myös nuorten näkökulman. Ideaalitilanteessa valtuustot edustaisivat laajasti kaikkia kuntalaisia ja näin pystyttäisiin huomioimaan kaikkien kuntalaisten tarpeet ja toiveet.
Millainen sitten olisi varusmiesmyönteinen ehdokas? On todettava, että pelkästään varuskuntaan kulkevien bussilinjojen edistäminen ei ole kovin monen ehdokkaan ykkösteema. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka toistuvat varusmiespalvelusta suorittavien elämässä varuskunnasta ja paikkakunnasta riippumatta. Kyse on elämän perusasioista, kuten asumisesta, työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä harrastuksista. Näitä edistävää ehdokasta äänestämällä ei voi mennä pahasti vikaan.
Täten kannustan kaikkia varusmiehiä etsimään itselleen sopivan ehdokkaan ja hyödyntämään kunnallisvaalien tarjoamaa mahdollisuutta saada oma äänensä kuuluviin. Puolustusvoimat on luvannut mahdollistaa kaikille varusmiehille äänestysmahdollisuuden, vaikka äänestyspäivät sattuisivat menemään päällekkäin kiinnioloviikkojen kanssa. Ainut, mitä sinulta vaaditaan äänestämiseen, on ottaa mukaan henkilöllisyystodistus ja laittaa äänesi vaaliuurnaan.
Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä 26.5.–8.6. ja varsinainen vaalipäivä on 13.6. Ennakkoäänestyksessä voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa kotikunnastasi riippumatta.
Kirjoittaja on valtiotieteellisessä ja kauppatieteellisessä opiskeleva Varusmiesliiton hallituksen jäsen