Maanpuolustusta on helppo jatkaa – vaikka heti kotiutumisen jälkeen

Heräsikö palveluksen jälkeen kiinnostus osallistua maanpuolustukseen muutenkin kuin pakollisten kertausharjoitusten johdosta? Vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan on helppo osallistua vaikka heti kotiutumisen jälkeen.

Yksinkertaisin tapa jatkaa maanpuolustusta palveluksen jälkeen on liittyä kotiuduttuaan Reserviläisliittoon tai Reserviupseerikoulun käyneenä Reserviupseeriliittoon. Nämä yhdistykset ovat merkittäviä toimijoita vapaaehtoisten maanpuolustuskoulutuksien järjestämisessä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa. Vapaaehtoisia kertausharjoituksia ja muunlaisia lyhyempiä koulutustilaisuuksia on tarjolla runsaasti, sillä tapahtumia on ympäri Suomea lähes päivittäin. Yleisimpiä koulutustapahtumia ovat erilaiset ammunnat. Varsinaisen sotilaskoulutuksen lisäksi tarjolla on mahdollisuuksia myös liikuntaan. Vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta kehittyy monille myös sosiaalisesti tärkeä harrastus. Tietoa kannattaa hakea lisää MPK:n tai Reserviläisliiton verkkosivuilta, joiden kautta pääsee myös liittymään yhdistyksiin. MPK järjesti reserviläisille 1469 tapahtumaaa vuonna 2017.

Jos haluaa sitoutua maanpuolustukseen enemmänkin, voi liittyä oman asuinalueensa maakuntajoukkoihin. Niihin pääsemisen vaatimuksena on suoritetun varusmiespalveluksen lisäksi nuhteeton tausta sekä sitoutuminen 1–3 harjoitukseen vuodessa alueesta riippuen. Eri maakuntajoukoilla voi olla lisäksi ikäsuosituksia. Aikaisempi vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuminen katsotaan hyväksi hakuvaiheessa. Maakuntajoukkoihin hakemisesta löytyy tietoa Puolustusvoimien verkkosivuilta.

Toisenlaisen mahdollisuuden osallistumiseen tarjoavat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun ja Suomen Punaisen Ristin koulutukset. Vapaaehtoinen viranomaisia avustava toiminta on Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun (Vapepa) organisoimaa. Mukaan toimintaa tukemaan pääsee suoraan Vapepan kautta tai jonkin sen 52:n jäsenyhdistyksen kautta. Vapepassa on tarjolla useita erilaisia rooleja, joissa voi osallistua viranomaisten tukemiseen. Yksi näistä avustajista on SPR, jonka riveihin kuuluvana vapaaehtoisena voi osallistua Vapepan toimintaan ja järjestön omaan vapaaehtois- ja valmiustoimintaan.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustukseen tarjoaa mahdollisuuden sotilasarvon ylennyksiin reservissä. Aktiivinen reserviläinen voi lisäksi kouluttaa itsensä täydentävillä kursseilla miehistöstä reservin aliupseeriksi tai reservin aliupseerista reservin upseeriksi. Täydennyskursseja järjestetään vuorovuosittain.

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Saana Sjöblom

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta