Vapaaehtoinen maanpuolustus voi parhaimmillaan opettaa sotilas- ja siviilitaitoja

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa opitaan sekä sotilas- että siviilitaitoja” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
MPK Meripuolustuspiirin järjestämässä Iida 18 -harjoituksessa opeteltiin hyödyllisiä taitoja niin varusmiespalvelusta kuin sen ulkopuolista elämää varten. Kurssitarjonnassa olivat Alokkaan alkeet, Escape forest, Intti tutuksi naisille sekä lukiolaisten turvakurssi.
[wolf_single_image image=”2651″ image_size=”extra-large”]

Teksti ja kuvat: Saana Sjöblom

Lokakuussa järjestetyn Iida 18 -harjoituksen Alokkaan alkeet -kurssille osallistui parisenkymmentä palveluksen aloittamismääräyksen saanutta nuorta naista. Kurssin tarkoitus oli kouluttaa tuleville alokkaille perusasioita, jotta antaisivat käsityksen siitä, millaista varusmiesten arki on. Vaikka kurssi on suunnattu palvelukseen jo suuntaaville naisille, tarjoaa se mahdollisuuden harkita, onko päätös varmasti oikea. Maria Laivo osallistui Alokkaan alkeet -kurssille jo toistamiseen varmistuakseen vapaaehtoiseen asepalvelukseen haluamisesta. Hänelle jäi keväällä järjestetystä Emma 18 -harjoituksesta intoa suorittaa kurssi uudestaan, sillä palvelus on määrätty alkamaan vasta tammikuussa 2019. Laivon odotukset kurssista olivat jälleen korkealla.

– Hakeuduin kurssille uudestaan, koska tämä on mahtava tilaisuus tutustua Puolustusvoimien toimintatapoihin jo etukäteen. Tiedän hieman mitä tuleman pitää, joten jännitys ei ole yhtä paha kuin keväällä, Laivo kuvaili ennen kurssia.

”Alokkaan alkeet -kurssi on mahtava tilaisuus tutustua Puolustusvoimien toimintatapoihin jo etukäteen.”

Porin prikaatissa Säkylässä aloittava Laivo pohti etukäteen, mitä haluaisi parantaa viime kurssiin nähden. Esille nousivat muun muassa arvomerkkien muistaminen ja marssilla jaksaminen. Alokkaan alkeet -kurssin noin viiden kilometrin pituinen marssi on monelle kurssilaiselle raskas koettelemus. Laivo kevensi kevään marssilla monien muiden tavoin reppunsa huoltoauton kyytiin, joten tavoitteli tällä kertaa loppuun asti jaksamista täydessä varustuksessa. Toisen kurssipäivän aikana Laivo kertoi marssin jännittävän eniten. Fiilis hänellä oli kuitenkin korkealla ja intoa riitti osallistua jopa ylimääräisiin evakuointiharjoituksiin. Kurssi sisälsi marssin ja evakuointiharjoitusten lisäksi muun muassa käsimerkkien opettelua, teltan pystyttämistä ja maastossa yöpymistä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Kummatkin kurssit ovat vahvistaneet tahtoani päästä palvelukseen. Nyt olen saanut hyvää kertausta viimeksi opituille taidoille, Laivo kommentoi harjoitusten ohessa.

Monet kurssilaisista kertoivat lähteneensä mukaan Alokkaan alkeisiin tutustuakseen armeijan tapoihin ja lievittääkseen epäröintiä palveluksen aloittamiseen liittyen. Ensimmäistä kertaa osallistuva Pinja Forsman totesi kurssin vastanneen odotuksia.

– Kurssi oli haastava, mutta opettavainen. Nyt olen todella innoissani enkä varsinaisesti jännitä palveluksen aloittamista, Forsman kuvaili.

Laivo puolestaan pääsi tavoitteeseensa jaksamalla marssin loppuun asti täydessä taisteluvarustuksessa.

[wolf_single_image image=”2645″]

Alokkaan alkeet -kurssilla harjoiteltiin eri tapoja evakuoida taistelija.

”Kuinka paljon cooperissa pitää juosta?”

Alokkaan alkeet -kurssilaiset osallistuivat myös MPK Meripuolustuspiirin ja Lounais-Suomen liikuntapäällikkö Jukka Jortikan pitämälle oppitunnille. Hän painotti fyysisen kunnon tärkeyttä ja neuvoi palveluksen pian aloittavia naisia liikkumaan oikein.

– Monilla sotilasurasta haaveilevilla voi käydä niin, että pärjäisi muuten hyvin, mutta kunto ei riitä. Tehokkain tapa ylläpitää kestävyyskuntoa on kävely- ja juoksulenkeillä käyminen, Jortikka totesi.

Jortikan mukaan varusmiespalveluksessa yhdistyvät monenlaiset fyysiset kuormitukset. Hän kehotti kurssilaisia tarkkailemaan tasapuolisesti sekä kestävyys- että lihaskuntoa. Yksi merkittävimmistä asioista varusmiespalveluksessa on Jortikan mukaan jaksaa sekä juosta että kantaa painavaa kuormaa. Hän huomauttaa, että urheilusssa tulisi keskittyä aina nousujohteisuuteen.

”Mieluista lajia harrastaessa tulee kohotettua kuntoa hauskanpidon yhteydessä.”

Jortikka suositteli varusmiespalveluksessa olevia ja sinne suuntaavia löytämään liikuntakipinän jostain itselle mieluistasta lajista. Hänen mukaansa on helppo liikkua säännöllisesti, kun tekee sitä mistä pitää. Jortikka harrastaa itse muun muassa golfia, jääkiekkoa, hiihtoa ja suunnistusta.

– Mieluista lajia harrastaessa tulee kohotettua kuntoa hauskanpidon yhteydessä. Suosittelen kokeilemaan erilaisia lajeja, sillä esimerkiksi golf edellyttää elastisuutta, jota ilman pallo ei lennä mihinkään, Jortikka kuvaili.

Liikunta-aiheisella oppitunnilla käytiin läpi myös huoltavien harjoitusten vaikutuksia. Hänen mukaansa paikat menevät yleensä jumiin siksi, koska huoltavat harjoitukset unohdetaan ja kehoon muodostuu vaurioita. Jortikka havainnollisti kurssilaisille erilaisia tapoja ylläpitää ja huoltaa omaa kuntoa.

– On äärimmäisen merkittävää, että kroppa ehtii palautua kunnolla ennen seuraavaa rasitusta. Jos esimerkiksi jalat kipeytyvät, voi huoltaa niitä vaikka uimalla, Jortikka opasti.

Kurssilaiset kyselivät avoimesti cooper- ja lihakuntotesteistä sekä varusmiespalveluksen liikuntakoulutuksesta. Jortikka suositteli nimenomaan kävely- ja juoksulenkeillä käymistä ja neuvoi ylläpitämään kuntoa vielä palveluksen jälkeenkin. Myös tasa-arvoasiat nousivat esiin oppitunnilla.

– Tasa-arvon kehittyminen tulee varmasti vaikuttamaan Puolustusvoimissa siihen, että tehtäväkohtaisissa kuntovaatimuksissa ei enää katsota tulosten lisäksi sukupuolta. Miesten ja naisten on pärjättävä yhtä hyvin, Jortikka kiteytti.

Jortikan mielestä olisi hyvä tarkkailla enemmän myös reserviläisten kuntoa, sillä hänen mukaansa siviilielämässä unohdetaan helposti sotilaiden kuntovaatimukset. Hän muistuttaa, että varusmiespalveluksen jälkeenkin pitäisi kyetä olemaan tarvittaessa valmiina sotilaallisiin toimiin.

[wolf_single_image image=”2648″]

Suunnistustaidot tulivat tarpeeseen kilpailuhenkisessä Escape forestissa.

Kouluttaja vailla varusmieskoulutusta

Intti tutuksi naisille -kurssin yhtenä kouluttajista toimi Susanna Liesko, joka ei ole suorittanut varusmiespalvelusta. Hän lähti vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan mukaan Naisten sotilastaidot -kurssin kautta vuonna 2015. Miehensä suosituksesta kurssille suunnannut Liesko toimii nykyään sekä MPK Meripuolustuspiirin että Satakunnan maakuntakomppanian leivissä. Vuosia aktiiviharrastajana hänellä on takana jo kolme.

– Lähden innolla mukaan kaikenlaiseen maanpuolustustoimintaan. Olen osallistunut muun muassa kouluttajakurssille, tehtäväradalle ja huoltokoulutukseen, Liesko luettelee.

Liesko on suorittanut myös kouluttajan jatkokurssin ja toiminut kursseilla erilaisissa aputehtävissä kuten maalimiehenä. Hän on toiminnassa mielellään mukana siviilinä, mutta pitää varusmiespalvelusta silti vahvasti mielessä. Liesko haluaisi tähdätä tulevaisuudessa joko poliisiksi tai sotilasuralle, jos terveydentila sallii. Tällä hetkellä häntä ei kuitenkaan haittaa olla mukana vailla varusmieskoulutusta.

– Olen näissä hommissa monesti porukan ainoa siviili, mutta monet eivät edes tiedä sitä. Minulla ei ole lainkaan ulkopuolinen olo, sillä olen saanut kouluttautua todella monipuolisiin tehtäviin, Liesko kehuu.

Armeijassa Liesko tähtäisi luultavasti sotilaspoliisiksi nykyisen vartijan ammattinsa luonnollisena jatkumona. Vapaaehtoisessa palokunnassa toimineena häntä kiinnostavat kuitenkin myös pelastustehtävät. Lieskon mielestä vapaaehtoinen maanpuolustustyö tarjoaa kaikille todella paljon mahdollisuuksia taustasta huolimatta. Intti tutuksi naisille -kurssilla hän piti koulutuksia muun muassa trangian käytöstä ja kartan lukemisesta, joista kokee olevan hyötyä myös siviilielämässä.

– Maanpuolustustoiminnasta saa paljon oppia myös kotiin ja työelämään. Monet sotilastaidot ovat sellaisia, joita hyödynnetään myös tavallisessa arjessa, Liesko havainnollistaa.

Maanpuolustustyö on tarjonnut Lieskolle ”ison vihreän perheen”, jonka parissa hän haluaa sekä auttaa muita että kehittää itseään. Hän aikoo jatkaa vapaaehtoisena, vaikkei armeijaa suorittaisikaan. Intti tutuksi naisille -kurssi oli suunnattu juuri siviilinaisille, joita kiinnostaa varusmiesten perustaidot, mutta eivät voi tai halua suorittaa asepalvelusta. Kurssiin kuului muun muassa kevyt kävelymarri sekä yöpyminen maastossa.

[wolf_single_image image=”2650″]

Escape forest -kurssilla suoritettiin myös vesistönylitys.

Jokamiehen erätaitoja

Reservin alikersantin Viivu Jacksenin kurssi Escape forest järjestettiin Iida 18 -harjoituksessa kolmatta kertaa. Kurssin prioriteetteina ovat  olleet kerta toisensa jälkeen ulkoilu ja erätaitojen opettelu, mutta tällä kertaa konsepti kehitettiin kilpailumuotoon. Kolmeen joukkueeseen jaetut kurssilaiset viettivät koko viikonlopun ulkona erilaisia rasteja suorittaen. Jacksen haaveili kurssin ilmeen uudistamisesta jo kauan. Aiempien kurssien vähäisten osallistujamäärien takia kilpailu voitiin järjestää kuitenkin vasta tällä kertaa.

– Halusin kehittää rennon mutta kilpailuhenkisen kurssin, joka motivoi osallistujia tekemään parhaansa. Tavoitteena oli saada jokainen kurssilainen ylittämään itsensä, Jacksen kertoi.

Escape forest -kurssi oli harjoituksessa ainoa, jolla nukuttiin kummatkin yöt ulkona – ja jopa ilman telttoja. Osallistujat saivat järjestäjiltä telttapatjan, retkimuonan ja ruoantekovälineet, mutta muu varustus oli otettava omasta takaa. Painavat rinkat eivät menoa kuitenkaan haitanneet. Kurssin ohjelmassa oli muun muassa paljon suunnistamista ja omatoimisesti kokkaamista sekä vesistön ylittäminen.

– Konseptin onnistuminen jännitti, mutta kokonaisuudesta jäi hyvä mieli. Onnistuimme painottamaan itselleni tärkeitä aiheita kuten luonnonläheisyyttä ja arkipäiväisten erätaitojen kehittämistä, Jacksen iloitsi.

”Halusin kehittää rennon mutta kilpailuhenkisen kurssin, joka motivoi osallistujia tekemään parhaansa.”

Vesistönylitys lokakuun keleissä oli varmasti yksi kurssin yllättävimmistä, mutta mieleenpainuvimmista kokemuksista. Ensimmäisenä rastille saapunut Pirkot-ryhmä kuvaili tehtävää mieluisaksi. Vesistönylitys teki heidän mukaansa hyvää jaloille eikä vesi ollut liian kylmää vuodenajasta huolimatta. Kurssin hyödyllisimpänä asiana he mainitsivat kuitenkin suunnistustaitojen kehittämisen. Jacksen otti mielellään palautetta vastaan, sillä hän suunnittelee taas kehittävänsä kurssia entistä paremmaksi. Hän haluaisi järjestää joskus muun muassa viikon pituisen metsäleirin.

– Otan osallistujilta jatkuvasti ideoita kurssin kehittämiseksi, sillä haluan toimia tässä pohjana enkä jarruna, Jacksen kuvaili.

Seuraavaksi Jacksen haluaisi kuitenkin perehtyä pitkästä aikaan oman sodan ajan tehtäväänsä – lääkintään.

– Haluaisin perustaa yhteisharjoituksiin esimerkiksi oman lääkintajoukkueen, jotta voisin oppia itsekin uutta. Pidän ideoinnista ja minulla on paljon toiveita vapaaehtoisen maanpuolustuksen suhteen, Jacksen totesi ytimekkäästi.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta