Matkalla: Lattarimaiden lumoa

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Lumoavat lattarimaat” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″][wolf_single_image image=”3046″ image_size=”extra-large”]
Latinalaisesta Amerikasta löytyy paljon mielenkiintoisia kohteita, mutta jo muutamassa paikassa käyminen antaa kiteytetyn kuvan tämän maantieteellis-kulttuurillisen alueen elämäntyylistä. Kannattaa matkustaa tilaisuuden tullen ainakin mayojen rakentamaan kaupunkiin Meksikossa, eksoottiseen sademetsään Costa Ricassa tai värikkäille kaduille Kuuban pääkaupungissa Havannassa!

Teksti ja kuvat Saana Sjöblom-Hasselblatt

Meksiko

Jos haluaa hieman lisämaustetta tavalliseen rantalomaan Euroopassa, kannattaa suunnata Meksikoon. Vaikka tämä lähes 120 miljoonan asukkaan maa mielletään edelleen melko vaaralliseksi, löytyy sieltä monia todella turvallisia turistikohteita mistä valita. Tunnetuin näistä on Cancún, mutta yleistynyt trendi on jatkaa sieltä noin tunnin päässä sijaitsevaan hieman pienempään Playa del Carmenin kaupunkiin Karibianmeren rannalla. Se oli alkujaan vain pienehkö kalastajakylä, mutta on kasvanut myöhemmin huomattavasti matkailun myötä. Kaupunki koostuu nykyään lähes yksinomaan hotelleista ja loma-asunnoista, joten turistin ei pitäisi olla vaikea löytää itselleen mieluista yöpaikkaa upealla rantanäkymällä.

Vaikka Playa del Carmen on Cancúnia pienempi, ei se välttämättä ole kovinkaan paljon rauhallisempi. Sen sijaan kaupungin pääkadulla riittää aamusta iltamyöhään asti vilinää erilaisten retkien tarjoajien, ravintoloiden sisäänheittäjien ja monien turistien myötä. Paikalliset myyjät saattavat jopa riidellä keskenään turistien huomiosta, mutta paras tapa välttyä liialliselta häirinnältä on kulkea määrätietoisesti haluamaansa paikkaa kohti. Ruokapaikoista alueella ei ainakaan ole pulaa, ja myös tuliaisia on helppo löytää pienien kojujen tai suurten markettien loputtomasta valikoimasta. Aivan ydinkeskustaan ei kuitenkaan kannata suunnata ilta-aikaan, jos haaveilee rauhallisesta ja rennosta lomasta vailla häslinkiä ja kovalla soivaa musiikkia.

Jos lomalta kaipaa kuitenkin muuta kuin auringonottoa rannalla tai hotellin allasalueella, kannattaa ehdottomasti lähteä edes jollekin järjestetylle matkalle. Yksi turistien – niin meksikolaisten kuin ympäri maailmaa tulevien – lempikohde Meksikossa on Cozumelin saari. Sinne pääsee Playa del Carmenista lautalla kätevästi alle tunnissa, mikä on ollut myös osasyy kaupungin kiinnostavuuden kasvamiselle. Cozumel on erityisesti sukeltajien suosiossa, sillä saari tunnetaan turkoosista vedestä ja valkoisista hiekkarannoista. Meritähtien, rauskujen ja monien harvinaisten kalojen bongaaminen snorklausretkellä on siellä jopa taattua. Cozumelilla voi viettää halutessa enemmänkin aikaa, mutta saareen ehtii kyllä tutustua ja ihastua myös päiväretkellä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Costa Rica

Keski-Amerikassa sijaitseva Costa Rica on monille vielä melko tuntematon lomakohde, vaikka maailman toisella puolella sijaitsevien uskomattomien sademetsien, ainutlaatuisen kasvillisuuden ja eksoottisen eläimistön uskoisi kiehtovan ainakin monia suomalaisia. Tämän vajaan 5 miljoonan asukkaan valtion pääkaupungissa San Joséssa ei ole kovinkaan paljon nähtävää tai tehtävää, mutta maasta löytyy monia mielenkiintoisia ja pääkaupunkia turvallisempia kohteita. Eniten turisteja puoleensa vetävät maan monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ja erilaiset aktiviteetit luonnon helmassa.

Yksi Costa Rican tunnetuimmista kohteista on La Fortunan kaupunki muutaman tunnin ajomatkan päässä pääkaupungin kansainväliseltä lentoasemalta. Kaupunki sijaitsee maan aktiivisimman – ja koko maailman kymmeneksi aktiivisimman – tulivuoren, Arenalin juurella. Talvi kestää Costa Ricassa toukokuun alusta marraskuun loppuun saakka, joten tänä aikana matkustaessa kannattaa varautua jopa jokapäiväisiin sateisiin. Paras ajankohta helteistä haaveileville on suunnata Costa Ricaan joulu–huhtikuun välissä, jolloin maassa on keskimäärin reilusti yli kolmekymmentä astetta lämmintä. Lämmin keli suosii turisteja osittain tosin myös sadekautena, ja sademäärä vaihtelee vuoden ympäri sekä tietysti alueen mukaan. Monista La Fortunan hotelleista löytyy laaja allasosasto kuumine lähteineen, joten matkalla pääsee varmasti rentoutumaan huononkin sään sattuessa.

Paljon muuta rentouttavaa Costa Ricassa lomaileva ei välttämättä ehdikään tehdä, jos haluaa nauttia täysillä maan uskomattomasta luonnosta. Pelkästään La Fortunan kaupungissa ja lähialueilla on mahdollista vierailla vesiputouksen juurella, riippusilloista koostuvalla luontopolulla tai esimerkiksi yökävelyllä sademetsässä. Matkalle kannattaa pakata mukaan ainakin urheilu- ja ulkoiluvaatteita, sillä vesiputouksen juurelle johdattaa noin 600 porrasta, riippusiltareitti on useita kilometrejä pitkä ja sademetsässä on hyvä olla vaatteita, jotka saavat kastua tai likastua. Lisäksi turisteille järjestetään La Fortunassa kaikenlaista tekemistä aina mönkijäajeluista paikallisiin kokkikerhoihin. Paikallinen ruoka ei eroa paljoakaan amerikkalaisista tai meksikolaisista herkuista, mutta maukkaita hedelmiä saa nauttia Costa Ricassa mielin määrin vuodenajasta riippumatta!

[wolf_single_image image=”3045″]

”Havannan vanhankaupungin laidalta näkee hyvin El Morron majakan.”

Kuuba

Karibianmeren pohjoisreunalla Meksikonlahden ja Atlantin valtameren yhtymäkohdassa sijaitseva Kuuba on todella kiehtova ja opettavainen matkakohde. Noin yhdentoista miljoonan asukkaan maan historia on mitä mielenkiintoisin, ja on jännittävä ajatella ettei sen merkittävistä historiallisista tapahtumista ole kovinkaan paljon aikaa. Vaikka maassa vallitsee tänä päivänä rauha ja tasavalta, näkyvät kommunismi ja sosialismi edelleen vahvana osana yhteiskuntaa. Kuubassa kuulee mielenkiintoisia kertomuksia varsinkin ulkopolitiikasta, sillä esimerkiksi maan välejä Yhdysvaltoihin ei voi selittää vain muutamalla lauseella. Parhaimmat välit Kuuballa on tänä päivänä Kiinaan ja Venezuelaan – eikä neuvotteluja Venäjän kanssa pidä unohtaa. 

Kuuban pääkaupunki Havanna on vielä vuonna 2019 aivan kuten elokuvasta – autot ovat vanhoja ja värikkäitä ja asuinrakennukset hienoja mutta parhaat päivänsä nähneitä. Musiikki soi kaikkialla ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Turistin voikin olla vaikea uskoa, että joku paikallinen kyselee kuulumisia hyvää hyvyyttään vailla taka-ajatuksia. Todellisuudessa kuubalaiset ovat kuitenkin vain uteliaita tietämään enemmän elämästä maan rajojen ulkopuolella. Erityisesti eurooppalainen turisti on paikallisen silmissä harvinaisuus, joka on varmasti kulkenut pitkän ja mielenkiintoisen matkan tullessaan Kuubaan. Luontomme, valuuttamme ja modernit ostoskeskuksemme ovat jotain, mitä kuubalaiset uskovat näkevänsä vain hartaimmissa unelmissaan. Kädessä pitämämme älypuhelimetkin näyttävät heistä hiotuilta timanteilta, sillä Kuubassa on saanut alkaa ostaa viihde-elektroniikkaa vasta kymmenisen vuotta sitten.

Kaiken kaikkiaan Kuuba on todellakin näkemisen arvoinen paikka. Havannassa voi tutustua maan historiaan ja elämään 50-lukua muistuttavassa kaupungissa, mutta rannoille halutessa kannattaa lähteä kauempaa pääkaupungista löytyviin all inclusive -lomakeskuksiin. Tunnettuja rantapaikkoja Kuubassa ovat muun muassa Cayo Levisa, Cayo Jutias, Cayo Santa Maria, Cayo Coco, Baracoa ja Guardalavaca. Suuntaa Kuubassa mihin päin tahansa, ei kukaan voi välttyä banaanilastuilta tai yötä myöden raikaavilta rytmeiltä!

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta