Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Ohjaamo tarjoaa tukea ja ratkaisuja arjen kysymyksiin

Yhteistyössä ELY-keskus
Teksti Antti Kylmänen

Ohjaamo tarjoaa monipuolista tukea ja palveluita niin työnhakuun ja jatko-opintojen suunnitteluun kuin taloudellisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin. Jos et tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta!

Armeijasta kotiutuminen on merkittävä nivelvaihe elämässä, jonka aikana mielen päällä ovat esimerkiksi työllistymiseen, koulutukseen ja talouteen liittyvät kysymykset. Varusmiespalveluksen aikana on hyvin aikaa pohtia tulevaisuuden suunnitelmia, mutta varuskunnan porteista ulos astuttua seuraavat askelmerkit voivat silti olla epävarmat. 

Titta Korpilauri Monialaisten palvelujen tukitiimistä on huomannut, että elämän nivelvaiheissa avun tulee olla helposti saavutettavissa. Matalan kynnyksen palvelupisteitä eli Ohjaamoja löytyy kaikista suurimmista kaupungeista ja myös pienemmistä kunnista ympäri Suomea. Ohjaamoissa tarjotaan maksutonta ohjausta esimerkiksi työnhaun, opiskelun sekä arjen sujumiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Palveluajatuksemme on, että apua tarvitseville nuorille pitäisi olla konkreettinen paikka, mihin tulla. Ohjaamoihin voi tulla aukioloaikoina ilman ajanvarausta, mutta chatissa sekä puhelimessa apua voi myös saada, paikkakunnasta riippumatta, Korpilauri sanoo.

Apua matalalla kynnyksellä

Ohjaamoon voi astella minkä tahansa arjessa askarruttavan kysymyksen kanssa. Etukäteen ei tarvitse tietää kenen asiantuntijan apua tarvitsee, vaan Ohjaamossa selvitetään avun tarve. Ohjaamon asiantuntijat näyttävät kädestä pitäen, mistä mikäkin palvelu löytyy ja miten tarkalleen vaikkapa kouluun haetaan. Ohjaamoissa on tarjolla myös monenlaista ryhmäohjausta ja vertaistukea, joissa saa konkreettista apua vaikkapa sosiaalisten tilanteiden jännittämiseen tai keskittymisongelmiin.

– Ohjaamo on palvelupiste, jossa on monen alan ammattilaisia saman katon alla. Ohjaamossa pääsee keskustelemaan esimerkiksi TE-palveluiden asiantuntijan kanssa työllistymiseen liittyvistä asioista tai psykologin kanssa elämän eri valinnoista. Ohjaamon avulla nuori löytää myös tarvitsemansa palvelut jouhevammin, Korpilauri sanoo.

Koronapandemian aikana nuorten hyvinvoinnin haasteet ovat lisääntyneet. Ohjaamon psykososiaalisen tuen palveluita kehittävän Onni-tiimin projektipäällikön Hanna-Kaisa Kostetin mukaan koronarajoitusten aiheuttama eristäytyminen on vaikeuttanut nuorten tilannetta entisestään. Yhä harvempi hakee apua.

– Ihmiset eristäytyvät yhä enemmän, ja tulee olemaan haaste yhteiskunnalle tästä nousta, Kostet sanoo.

Onni auttaa 18–29-vuotiaita tarjoamalla psykososiaalista tukea esimerkiksi mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, itsenäistymiseen ja arjen hallintaan. Onnilaiset järjestävät esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden jännittämisestä kärsiville ryhmätoimintaa. Jännittäjäryhmän tarkoitus on oppia elämään jännityksen kanssa erilaisten harjoitusten ja ryhmäläisten vertaistuen avulla.

– Vertaistuki on suuressa roolissa. Ryhmässä näkee, ettei ole ainoa, joka jännittää.

Koronapandemian jatkuessa digitaaliset palvelut ovat saaneet entistä suuremman roolin Ohjaamossa. Onnin palvelut ovat saatavilla myös etänä. Jos lähin Ohjaamo on suljettuna, kaikki palvelut ovat saatavilla puhelimen, sähköpostin ja chatin kautta. Kaikki palvelupisteet löytyvät osoitteesta ohjaamot.fi.

Ohjaamo:

  • Maksuton palvelupiste alle 30-vuotiaille
  • Ratkaisuja opiskelun, työn ja arjen haasteisiin ja ohjausta eteenpäin
  • Kattavaa etäneuvontaa puhelimessa, chatissa ja sähköpostissa
  • Palvelut saatavilla maksutta myös ilman ajanvarausta
  • Noin 70 Ohjaamoa ympäri Suomea
  • Etsi palvelupiste ohjaamot.fi -sivulta

Onni edistää ja kehittää psykososiaalisen tuen palveluita Ohjaamoissa

  • Tukea esimerkiksi arjen hallintaan ja sosiaalisiin suhteisiin
  • HOT-muutosvalmennus, nepsy-ryhmät, ryhmät sosiaalisten tilanteiden jännittäjille yms.

Ohjaamon ja Onnin tavoittaa myös somessa!

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita