[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Hei varusmies, miten sinulla menee?

Teksti: Joel Elmaci

Se on kysymys, johon me Varusmiesliitossa haluamme kuulla vastauksia ensi vuonna.

Kuluneet kohta kaksi vuotta kestäneet koronatoimet ovat tulossa päätökseensä tammikuussa, jos kaikki menee hyvin. Olin itse aloittamassa aliupseerikurssia Ilmasotakoulussa Tikkakoskella, kun lomilla tuli päätös Puolustusvoimien koronatoimista. Se aika ja ensimmäiset viikot olivat täynnä epätietoisuutta ja murheenkuvia. Korona-aika on ollut historiallisesti poikkeuksellista aikaa niin muussakin yhteiskunnassa kuin myös asepalvelusta suorittavien keskuudessa. Voimme olla varmasti samaa mieltä siitä, että Puolustusvoimissa koronatoimenpiteet on hoidettu varsin hyvin, mutta seuraukset ovat pandemian ja  rajoitusten  osalta vielä varsin tuntemattomia.

Tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta, mutta on oletettavissa, että vastaavanlaisia pandemioita tullaan kohtaamaan uudestaan. Sen vuoksi on tärkeää saada mahdollisimman paljon tietoa nykytoimenpiteiden vaikutuksista, jotta tulevaisuuteen voitaisiin varautua. Siksi sinun kertomuksellasi on väliä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)[adinserter block="4"]

Pandemia on myös nostanut esiin entistä huomattavammin ongelman, jonka useat varusmiehet kohtaavat: sotilasavustuksen leikkaus euro-eurosta menetelmällä. On käsittämätöntä, että varusmiehiltä, jotka tekevät töitä leikataan sotilasavustusta tasan sen verran, kuin he saavat palkkaa. On väärin rangaista omillaan asuvia varusmiehiä töissä käynnistä, varsinkin kun useat ovat perheellisiä. Siinä elämänvaiheessa olevien tulisi mahdollisuuksien mukaan pystyä tekemään töitä mitättömien päivärahojen lisäksi.
Siksi tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joita ensi vuonna tulemme pitämään esillä.

Toinen ongelma, jonka poikkeusaika on nostanut esiin on eri varuskuntien ja yksiköiden väliset käytännöt, jotka eivät puolla tasavertaista varusmiespalvelusta. Ei tule olla niin, että eri varuskuntien välillä saati niiden sisällä palvelevilla on eri oikeudet ja käytänteet esimerkiksi lomien suhteen. Olemme kaikki saman lipun alla turvaamassa maatamme ja siksi vaadimme, että kaikilla olisivat samanlaiset oikeudet.

Toivotan nyt palveluksensa aloittaneille hyvää ja kokemusrikasta palvelusta. Ottakaa kaikki ilo irti eteenne tulevista haasteista ja hakekaa vastuuta, sillä se nimittäin palkitsee. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että rankimmat ja silloin eniten ärsyttäneet kokemukset ovat niitä, joita tulet muistelemaan lämmöllä vielä pitkään.

Kirjoittaja on Varusmiesliiton uusi puheenjohtaja. 

Kommentoi

[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Samankaltaisia juttuta