“Harva päivä maanpuolustuskorkeakoulussa on samanlainen”

Yhteistyössä: Maanpuolustuskorkeakoulu
Teksti: Aurora Kuusisto

Ensimmäisen vuoden kadetit Johannes Parkkinen ja Lassi Löfman valitsivat viime vuoden yhteishaussa kohteekseen Maanpuolustuskorkeakoulun.

– Suoritin varusmiespalvelukseni erityistehtävässä kybervarusmiehenä. Palvelukseni aikana sain johtajakoulutuksen reserviupseerikurssilla, ja ajattelin, että tämähän on oikeastaan hienoa hommaa, Parkkinen muistelee.
Parkkinen jäi palveluksensa jälkeen sopimussotilaaksi Ilmasotakouluun Tikkakoskelle. Yksikön päällikkö kyseli Parkkiselta hänen kiinnostustaan kadettikoulua kohtaan, ja silloin homma selkeni.

Löfman pyöritteli ajatusta kadettikouluun hakeutumisesta jo ennen varusmiespalveluksen alkamista. Palveluksessa koetut myönteiset kokemukset sekä perheessä virtaava upseeriveri saivat Löfmanin hakeutumaan lopulta Maanpuolustuskorkeakouluun.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kouluun pääseminen ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, sillä jokaisen on juostava 12 minuutin juoksutestissä vähintään 2600 metriä päästäkseen pääsykokeissa seuraavaan vaiheeseen.

– Itse sain tukea juoksuharjoitteluun kavereilta, jotka harrastavat yleisurheilua. Lisäksi työni ohella pääsin treenaamaan kestävyysharjoittelua, Parkkinen kertoo.
Löfman kannustaa kadettikoulusta kiinnostuneita harjoittelemaan juoksutestiä varten pitkäjänteisesti.

– Se on ainoa suoraan karsiva tekijä koetilaisuudessa. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että pääsykoe jää kesken hylätyn Cooperin takia. Treenaa myös muita fyysisen kunnon osa-alueita, ne ovat pääsykokeen helpoimmat pisteet, hän painottaa. 

Itseään pääsee haastamaan joka päivä

Ensimmäinen puolisko opintovuodesta on jo takana. Ilmavoimien koulutusohjelmassa opiskeleva Parkkinen on yllättynyt positiivisesti MPKK:n tarjoaman koulutussisällön monipuolisuudesta ja laajuudesta.
– Parasta Maanpuolustuskorkeakoulussa on, että pääsen haastamaan itseäni. Olemme tutustuneet laaja-alaisiin kokonaisuuksiin, ja tutustuneet kaikkiin eri puolustushaaroihin tarkemmin opintojen kautta. Monipuolisuus on ollut uskomattoman hyvä. 

Maavoimien opintosuunnalla opiskeleva Löfman on samoilla linjoilla Parkkisen kanssa opiskeluiden monipuolisuudesta.
– Harva päivä on samanlainen. Olen oppinut paljon mielenkiintoista muun muassa johtamisesta, sotataidosta ja sotahistoriasta, Löfman kuvailee. 

Parkkinen tuo esiin myös koulutuksen korkean laadun.
– Meille tarjottava koulutus on todella laadukasta, ja siihen käytetään paljon resursseja. Saamme huippuammattilaisia kertomaan spesifeistä asioista, sekä pääsemme keskustelemaan vapaasti isoista ja merkittävistä asioista.

Kuntoiluun kannustetaan

Kadeteille on tuottanut myös erityisen paljon iloa Maanpuolustuskorkeakoulun ympäristöstä löytyvät liikuntamahdollisuudet.

– Kampukselta löytyy keilarataa ja jääkiekkokaukaloa lukuun ottamatta kaikki, siis aivan kaikki. Pururata, kuntosali, uimahalli, kajakkeja, pyöriä, kiipeilyseinä… Löfman hehkuttaa.

– Laki edellyttää upseerilta hyvää kuntoa, ja koulu kyllä tarjoaa sen ylläpitoon mahdollisuuksia, hän lisää.
Parkkisen mielestä liikunnan harrastaminen MPKK:lla on tehty todella helpoksi.

– Useita eri liikuntamuotoja pystyy harrastamaan. Lisäksi koulussa tuetaan opiskelijoiden omia harrastuksia.

Kalenterisulkeiset opettavat ajankäytön hallintaa

Niin kuin missä tahansa muussakin korkeakoulussa, MPKK:llakin opiskelijalta vaaditaan paineensietokykyä ja taitoa suunnitella ajankäyttöä.

– Opintojen kokonaisvaltainen kuormitus tuo haastetta. Opinnot ovat nopeatempoisia ja aikataulut tiukkoja, joten oman tekemisen optimointi on todella tärkeää, Parkkinen kertoo. 

Löfmanin mukaan ajankäytön suunnittelu on tuonut hänellekin haastetta arkeen.

– Päivät ovat pitkiä ja opinnot vievät aikaa ja energiaa, mutta samalla on tärkeää osata levätä ja käyttää aikaa myös elämään opintojen ulkopuolella, hän pohtii. Tulevilta kuukausilta kadetit odottavat opintoihin liittyviä hetkiä. 

– Maaliskuussa lähdetään puolustushaarakouluille. Ilmavoimien opintosuunnan kadetit lähtevät Ilmasotakouluun Tikkakoskelle, ja merivoimien opintosuunnan kadetit suuntaavat Merisotakouluun. Maavoimien kadetit jatkavat Maanpuolustuskorkeakoululla Santahaminassa, Parkkinen kertoo.

Löfman sanoo odottavansa vain ihan perus arkea opintojen parissa.

– Elämä pyörii rutiinien varassa, ja se tuo tiettyä rauhallisuutta välillä hyvinkin hektiseen arkeen.

Tiimipelaajat, tervetuloa

Maanpuolustuskorkeakoulusta haaveileville Löfman ja Parkkinen haluavat sanoa, että upseerin ura sopii hyvin monenlaisille ihmisille.

– Maanpuolustuskorkeakoulu sopii kaikenlaisille ihmisille. Vaikka tietyt piirteet yhdistävät kadetteja, kaikki ovat lopulta yksilöitä, joilla on omat mielenkiinnon kohteensa, Löfman kertoo.

Löfman kuitenkin muistuttaa, että upseerin arki ei ole aina niin hohdokasta.

– Meidät koulutetaan toimimaan tehtävissä, jotka voivat olla raskaita. Työ on kuitenkin tärkeää, ja sitä arvostetaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Parkkinen toteaa, että ei ole olemassa vaatimusta vain yhdenlaisesta johtajasta, sillä Puolustusvoimat tarvitsee monenlaisia yksilöitä.

– Parhaiten upseerin ura sopii tiimipelaajalle, joka ymmärtää kokonaisvaltaisen maanpuolustuksen merkityksen, hän summaa. 

Haastateltavien kadettien elämää voi seurata Instagramissa @kadettiparkkinen ja @kadettilofman.

Lisätietoja opinnoista voit kysyä instagramista somekadeteilta tai sähköpostitse opintoasiainosasto.mpkk@mil.fi.

@kadettilaakkonen
@kadettilöfman
@kadettikosso
@kadettiparkkinen
@kadettimanninen
@kadettipitkänen
@kadettijaakkola

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta