Nyt, kun varusmiespalveluksen arki ja käytänteet ovat tulleet tutuksi myös tuoreimmalle saapumiserälle, jaamme listan omia varusteita, joista riittää palveluksessa iloa ja apua saapumiserästä toiseen.
Tekemistä vapaa-ajalle
Vaikka armeijan hektisen arjen keskellä ei aina ehdikään rötvätä paljoa, alkaa esimerkiksi iltavapaiden määrä yleensä lisääntyä huomattavasti alokasjakson päätyttyä. Päivät palveluksessa ovat helposti niin kuormittavia, ettei hetken vapailla jaksaisi tehdä muuta kuin maata punkassa viestitellen kuulumisia kotijoukkojen kanssa. Erinomainen tapa nollata tämäkin, mutta kerromme myös muutaman keinon kehittää itseään tai pitää mielen virkeänä ennen siivouspalvelusta. Joskus somekanavien selaaminen voi myös turhauttaa, kun ei voi itse nauttia vapaudesta samalla tavalla kuin kaverit kotipuolessa, joten vaihtoehtoista tekemistä vapaa-ajalle kannattaa harkita.
Helppoa ja hiljaista puuhaa on esimerkiksi piirtää tai täyttää aikuisten värityskirjoja tuvan pöytää vasten. Kummankin aktiviteetin ohella on mahdollista jutella samalla tupakavereiden kanssa, joten samalla voi tutustua toisiin paremmin. Myös kirjan lukeminen sujuu vaivatta eikä vie paljoakaan tilaa omasta kaapista, joskin monelle aika palveluksessa voi olla toivottu tauko lukemisesta esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten tai pääsykokeisiin lukemisen jälkeen. Lukiessa myös kuulosuojaimet voivat päästä käyttöön muulloinkin kuin ampumaradalla. Lainakirjojen laina-ajasta kannattaa kuitenkin pitää tarkasti kirjaa, jos johonkin viikonloppuun osuukin yllättävä virka-apu tai kiinniolo muusta syystä.
Ellei pitkähkö, luova kirjallinen tekeminen tunnu omalta jutulta pitkän päivän päätteeksi, voi inttipäiväkirjan täyttäminen ranskalaisilla viivoilla olla kivaa vaihtelua. Sitä ei tarvitse tehdä päivittäin – onhan arki varuskunnassa aina arvaamatonta, joten turhan aktiiviseen tekemiseen ei kannata edes yrittää sitoutua. Vaikka monet kertovat muistelevansa inttimuistoja vielä vuosien ja vuosikymmenienkin päästä, unohtuvat monet arkiset asiat ja yksityiskohdat kyllä nopeasti heti palveluksen päätyttyä. Inttipäiväkirjaa voi kirjata ylös esimerkiksi puhelimen muistioon tai oppitunnilla käytettävän ruutuvihkon taakse. Yksinkertaisella pohjallakin täytettyjä tapahtumia on mukava muistella jälkikäteen: Mikä päivässä oli parasta/tylsintä? Heittikö joku hauskan vitsin? Millaista ruoka oli? Entä mitä tupakaverit puuhasivat iltavapailla?
Ja jos tupakaverit sallivat tai haluavat myös yhteistä tekemistä, kannattaa oman soittimen tai esimerkiksi footbagin mahdollisuutta harkita vapaa-ajan ratoksi. Pääasia on, että tekee jotain itselleen mieluista, mikä nollaisi ajatukset vaativan koulutuspäivän jälkeen ja pitäisi koti-ikävän tuntemukset poissa. Joskus päivätorkut tai oman suosikkisarjan katsominen tabletilta on juuri sitä, mikä saa olon tuvassa tuntumaan hetkeksi siltä kuin olisi kotisohvalla.
Evästä energiaa tai mielihyvää tuomaan
Vaikka varusmiespalveluksessa ei tarvitse huolehtia ruokahuollosta saadessaan kaikki päivän ateriat valmiina pöytään (tai pakkiin), tuo omat eväät armeijan arkeen välillä piristystä tai tarvittaessa lisää energiaa. Omaan kaappiin ei tule säilöä mitään, mikä pilaantuu helposti, mutta esimerkiksi pähkinät, rusinat ja energiapatukat ovat kestosuosikkeja niin vapailla naposteltavaksi kuin mukaan leirillekin.
Myös erilaiset säilykkeet kuten tonnikala- tai hedelmäsäilykkeet ovat kautta aikojen varusmiesten vakioeväitä maastoharjoituksiin. Niiden ei tarvitse pelätä murskautuvan repussa tai pimeässä teltassa, jossa säilytystilaa omille tavaroille on niukasti. Kannattaa kuitenkin suosia helposti avattavia säilykkeitä, jotta leirillä ei tule sohittua väsyneenä turhaan puukolla. Myös kuivaliha on varteen otettava vaihtoehto.
Kannattaa kysyä etukäteen, käykö sotilaskotiauto maastoharjoituksessa, jotta ei tule kannettua turhaan omia eväitä mukaan. Leireilläkin kun pärjää tarjotuilla antimilla, eikä ole välttämättä edes aikaa käydä omien eväiden kimppuun. Pienimmät herkut mahtuvat taskuun, mutta muuta ylimääräistä ei ole järkevä kantaa mukana. Suklaa, sipsit ja energiajuomat voivat olla houkutteleva ajatus, mutta loppupeleissä hankala vaihtoehto keskellä metsää. Maastoruokailuihin voi yleensä myös kuulua energia- tai suklaapatukka, joten turha riskeerata oman evään sulamista taskussa äkillisessä tetsaamisessa.
Niin kasarmilla kuin maastossa on huolehdittava aina siitä, ettei jätä roskia jälkeensä.
Kuten sanottu, kaiken tarvittavan saa Puolustusvoimien toimesta, mutta omien eväiden ohessa kannattaa reppuun sujauttaa myös roska- tai pakkipusseja. Kummistakin voi olla hyötyä niin tuvassa kuin teltassa yllättävissäkin tilanteissa, mutta ennen kaikkea omien jälkien siivoamisessa. Kolmen litran pakastepussit sopivat pakkiin kuin varusmies maastoon.
Henkilökohtainen ”lääkekaappi”
Ettei pienestä haavasta tai päänsärystä tarvitse suunnata heti varuskuntasairaalaan, kannattaa omaan kaappiin varata tärkeimpiä lääkkeitä ja tarvikkeita kaiken varalle. Mitään ihmeitä ei tarvita, mutta esimerkiksi rakkolaastarit ja haavanpuhdistusaine voivat tulla aina käyttöön. Sen lisäksi, että hyvä rakkolaastari hoitaa jo tullutta rakkoa, se myös ennaltaehkäisee sen muodostumista ylipäätään. Siksi esimerkiksi pitkälle marssille tai maastoharjoitukseen kannattaa laittaa etukäteen rakkolaastari paikkaan, johon niitä on ollut taipumus tulla herkästi.
Pieni määrä kipulääkkeitäkin kannattaa varata talteen, jos jokin kolottava särky yllättää. Alkavaan flunssaan voi myös varautua ilman reseptiä saatavalla nenäsumutteella, jotta esimerkiksi viikonloppuvapaat eivät vaan meni sivu suun flunssan oireiden alkaessa päivää tai kahta aiemmin. Tämä auttaa allergisia myös siitepölykautena, josta puheen ollen myös omat allergialääkkeet kannattaa muistaa ottaa mukaan palvelukseen – joskus niiden päiväys nimittäin voi umpeutua harmillisesti sen ajan sisällä, jonka viettää intissä.
Intti-Rolex – varusmiehen ikuinen ystävä
Älykello roikkuu monen nuoren ranteessa siviilissä, mutta palveluksessa on käytettävä vielä vanhaa kunnon rannekelloa. Perinteikäs rannekello hyödyttää paitsi ajantajun säilyttämisessä, myös monissa muissa tilanteissa. Yksinkertainenkin rannekello on avuksi, mutta armeijan vilkas toimintaympäristö kannattaa pitää kello-ostoksilla mielessä muutamastakin syystä.
Ensinnäkin, ajanotto eli sekuntikello on ehdoton plussa uusiin aikamääreisiin totuteltaessa. Minuutti kuluu häkellyttävän nopeasti pinkkaa viimeistellessä tai palauttaessa siivousvälineitä yksikön yhteiseen siivouskaappiin. Vaikka kesänkin saapumiserän varusmiehet ovat varmasti jo todenneet tämän tarpeelliseksi, ei ole lainkaan epätavallista päivittää omaa intti-Rolexia uuteen palveluksen edetessä.
Pidempiä aikoja maastossa viettävien joukkojen ehdoton ystävä intti-Rolexissa on myös kellon taustavalo. Näin ollen poterossa tai teltassa näkee pimeänkin aikaan mitä kello on. Myös herätyskello-ominaisuus voi tulla käyttöön, jos edeltävään kipinämikkoon ei voi luottaa sen suhteen, että muistaisi herättää vessakäynnin verran ennen oman vahdin alkua.