Pääkirjoitus: Meilläkin on uusi asento

Vaikka puolustuspolitiikka on yksi edessä olevien eduskuntavaalien tärkeimmistä teemoista, on asevelvollisuus esillä vain sivulauseissa. Se on kummallista, sillä hurjimpien arvioiden mukaan asevelvollisuuden kustannukset jopa ylittävät tämänhetkisen puolustusbudjetin.

 

Puolustusvoimat astui vuoden alussa uuteen asentoon, joka on yli 800 miljoonaa edeltäjäänsä halvempi. Varusmiehille se tarkoittaa henkilökohtaisempaa opetusta kouluttajien määrän lisääntyessä ja pidempiä kotimatkoja kasarmikartan harventuessa.

Uudesta asennosta on saanut alkuvuonna kuulla kyllästymiseen asti. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – otimme Puolustusvoimista mallia ja junttasimme Varusmies-lehden uuteen uskoon. Huomenna ilmestyvä numero edustaa lehden uutta tyyliä, joka rakentuu syvällisten artikkelien ja informatiivisten uutisten varaan.

Lehden uutta, entistä kantaaottavampaa linjaa edustaa analyysi asevelvollisuuden piilokustannuksista. Vaikka piilokustannusten tarkkaa määrää ei kukaan pysty varmuudella sanomaan, on selvää, että asevelvollisuus on kustannus. Suomessa asevelvollisuus on kuitenkin myös mittava maanpuolustukseen käytettävä resurssi. Kysymys kuuluu, arvostetaanko resurssia tarpeeksi?

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Vaikka puolustuspolitiikka on yksi edessä olevien eduskuntavaalien tärkeimmistä teemoista, on asevelvollisuus esillä vain sivulauseissa. Se on kummallista, sillä hurjimpien arvioiden mukaan asevelvollisuuden kustannukset jopa ylittävät tämänhetkisen puolustusbudjetin. Sen kokoista ja yhteiskunnallisesti laajasti hyväksyttyä resurssia pitää jatkuvasti hoitaa ja kehittää. Tällä hetkellä tekemistä on esimerkiksi varusmieskoulutuksen tehokkuudessa sekä asevelvollisten toimeentulossa, arvostuksessa ja sitouttamisessa. Muun muassa näitä teemoja käsittelevät kolumnistimme Joel Kontiainen ja Tatu Suontausta.

Pelkkää asevelvollisuutta uusi Varusmies-lehti ei ole. Kansijutussamme tutustumme alamäkiluisteluun yhdessä lajin maailmanmestari Marco Dallagon kanssa. Dallago arvioi lajin lähtevän räjähdysmäiseen kasvuun, josta osaltaan kielivät myös kuluneen MM-kiertueen hyvät katsojamäärät. Urheilijoille alamäkiluistelu on kuitenkin vain harvoin ammatti.

Matkareportaasimme suuntautuu Yhdysvaltojen keskilänteen, joka on hieman yllättäen myös mielenkiintoinen vierailukohde. Reissulla tapaamme muun muassa Michiganin osavaltion suomalaisyhteisön, jonka pohjalle rakentuu myös yksi alueen yliopisto: Finlandia University.

Lyhemmissä artikkeleissa selvitämme vielä, kuka maksaa varusmiesten tapaturmakorvaukset, ja miten äänestäminen palveluksen aikana käytännössä onnistuu. Vain painetussa lehdessä ilmestyvässä Lepo-osiossa kerromme muun muassa Valkoisen talon hälytystilaan saattaneesta lennokista, pekonipizzasta ja ruotsalaisten veriappelsiini-oivalluksesta.

Toivottavasti pidät uudesta lehdestämme. Pidit tai et, toivon sinun lähettävän meille palautetta osoitteeseen toimitus@varusmiesliitto.fi. Lupaamme lukea ajatuksesi ja vastata niistä jokaiseen.

 

Juho Mäki-Lohiluoma

Päätoimittaja

 

Teksti on Varusmies-lehden vuoden toisen numeron pääkirjoitus. Lehti ilmestyy painettuna versiona viisi kertaa vuodessa. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta