Parista kuukaudesta kiinni

Puoli vuotta intissä ja takaisin työ- tai opiskeluelämään. Näin palvelukseen astuva saattaa unelmoida, mutta käytännössä haaveet kaatuvat pian. Eivät välttämättä vielä peruskoulutuskauden aikana, mutta palveluksen lopussa kotiutumispäivänä, kun reservin aurinko alkaa polttaa. Pudotus Puolustusvoimien punkasta on kova, jos hyppyä ei ole alkanut valmistella ajoissa.

Harvalla tuoreella reserviläisellä on selviä suunnitelmia heti kotiutumisen jälkeen. Paluu normaaliin elämään lykkääntyy, sillä koulut alkavat yleensä vasta parin kuukauden päästä, ja työpaikan löytäminen varuskuntien porttien sisäpuolelta käsin on haastavaa. Pelkästään työhaastatteluun pääseminen kesken varusmiespalveluksen vaatii järjestelyjä.

Pahimmillaan opiskelupaikkaa joutuu odottamaan jopa vuoden, sillä korkeakoulujen pääsykokeet ovat kesän loppusotien kanssa samoihin aikoihin. Ja vaikka pääsykokeisiin pääsisikin, niihin valmistautuminen ja lukeminen on lähes mahdotonta. Tiedossa on välivuosi, jos opiskelupaikkaa ei ole ollut palveluksen aloittaessa. Kesäkuussa kotiutuvien varusmiehien on todella hankalaa saada enää kesätöitäkään.

Harvalla tuoreella reserviläisellä on selviä suunnitelmia heti kotiutumisen jälkeen.

Välivuodet lisäävät tutkitusti syrjäytymistä, ja Puolustusvoimien sisäoppilaitoksesta päästessä pudotus voi olla niin kova, että yhteiskunnan turvaverkkokin joutuu koville. Varusmiesliitto onkin esittänyt, että palvelusajankohtia siirrettäisiin kahdella kuukaudella eteenpäin, mikä sujuvoittaisi siviilielämään siirtymistä ja voisi vähentää välivuosia.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Liiton mukaan kesäkuun kotiutumiserä nimittäin kärsii nyt siitä, että kaikki kesätyöpaikat on jo jaettu. Syyskuussa ja joulukuussa kotiutuvat eivät puolestaan ehdi alusta asti mukaan uusiin opintoihin tai lukukauteen.

“Maaliskuussa kotiutuva varusmies ei ehdi kunnolla valmistautua kevään pääsykokeisiin. Yleinen neuvohan on, että varusmiespalveluksen aikana voisi päntätä, mutta kokeisiin valmistautuminen rauhassa on kuitenkin utopiaa, kun samassa tuvassa tai lepotilassa pyörii kymmeniä ihmisiä”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila sanoo liiton kannanotossa.

Yhteiskunnalle lähes ilmainen palvelusajankohtien siirto poistaisi lähes jokaiselta kotiutuvalta pari kuukautta odottelua, monilta jopa vuoden ja joiltakin jopa vuosien syrjäytymisen. Kahdella kuukaudella säästäisi vuosia.

Miika Kosloff

Toimituspäällikkö

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta