Puolustusvoimat ei järjestä haastattelumahdollisuuksia varuskuntiin

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaaran mukaan varusmiesten valmiuteen liittyvistä asioista ei järjestetä toimittajille erillisiä kyselytilaisuuksia varuskunta-alueilla. Hän kertoo, että valmiutta ja sen säätelyä koskeviin kysymyksiin vastataan vain pääesikunnasta.

Keskustelu varusmiesten sananvapaudesta heräsi tiistaina Yle uutisoitua, että Porin prikaatin komentaja epäsi Ylen haastattelupyynnön. Ylen mukaan toimittaja olisi halunnut kysyä varusmiehiltä, mitä mieltä he ovat varusmiesten käytöstä yllätyshyökkäysten torjunnassa.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila ihmettelee Porin prikaatin päätöstä ja pääesikunnan ohjeita.

– Minua ihmetyttää se, että toimittajia ei tässä tapauksessa päästetä varuskunta-alueille kysymään varusmiesten mielipiteitä, Laitila sanoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Myös Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari pitää varusmiesten sananvapauden rajoittamista ongelmallisena. Keskisuomalaisen uutisessa Korpisaari korostaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan varusmiesten ja sotilaiden sananvapautta voidaan rajoittaa helpommin kuin muiden, mutta jos varusmiesten haastattelukielto perustuu puhtaasti siihen, ettei heidän haluta kommentoivan asiaa, on tilanne Korpisaaren mukaan ongelmallisempi.

Keskisuomalaisen haastatteleman Puolustusvoimien viestintäjohtajan kommodori Jan Engströmin mukaan Porissa toimittiin oikein, koska kyse oli operatiiviseen valmiuteen liittyvästä keskeneräisestä asiasta. Engström ei kuitenkaan näe estettä varusmiesten haastattelemiseen aiheesta kuin aiheesta, kun kyse on pelkästään varusmiesten mielipiteen kysymisestä.

Myös tiedotuspäällikkö Karhuvaara kertoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, että varusmies saa kertoa julkisuuteen mielipiteensä Suomen aseellisesta puolustamisesta ja siitä, pitäisikö varusmiehiä käyttää Suomen puolustamisessa yllätyshyökkäyksen sattuessa.

– Totta kai varusmies saa sanoa mielipiteensä asiasta. Varuskunta-alueilla tätä asiaa koskevia erillisiä haastattelumahdollisuuksia ei kuitenkaan järjestetä, Karhuvaara kertoo Varusmies-lehdelle.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla Puolustusvoimien suunnitelmista käyttää varusmiehiä yllätyshyökkäysten torjunnassa. Varusmiesliiton puheenjohtajan Laitila kommentoi, että hän ymmärtää Puolustusvoimien edut tällaisissa suunnitelmissa, mutta toivoo, että varusmiesten osaaminen otetaan tarkasti huomioon.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aki Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta