Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Suuntana tekniikan ala? Insinööriliitto tukee myötä- ja vastamäessä

Yhteistyössä: Insinööriliitto

Teksti: Antti Kylmänen
Kuvat: Mika Pakarinen

Liittymällä Insinööriliittoon opiskeluaikana takaat itsellesi uraohjausta ja tukea, joilla tie insinöörin uralle urkenee vaivattomammin.

Tekniikan ala tarjoaa insinööriksi opiskeleville kattavan valikoiman mahdollisia urapolkuja mitä mielenkiintoisimmissa tehtävissä. Insinööriliiton erityisasiantuntijan Miihkali Härkösen mukaan tekniikan aloille on kuitenkin tällä hetkellä liian vähän hakijoita. Tätä selittävät osaltaan suomalaisten jatkuvasti heikkenevä osaaminen luonnontieteellis-matemaattisissa oppiaineissa, mikä näkyy jo peruskoulussa. Ihmisillä on myös monesti aivan vääriä mielikuvia insinöörin työstä.

– Stereotypiat suojakypäräpäisestä, vähän epäsosiaalisesta yksin tehtaassa puurtajasta eivät päde. Tehdastöitä kyllä riittää, jos niin haluaa, mutta monelle insinöörin työ on sosiaalista ja mahdollisten työtehtävien kirjo on hyvin laaja, Härkönen kertoo.

Tekniikan aloilta löytyy niin ryhmätyöpainotteisia myynnin ja konsultoinnin tehtäviä kuin itsenäisempää asiantuntijatyötä. Insinöörit työllistyvät Suomessa hyvin ja alan keskimääräinen reilu 4 000 euron kuukausipalkka on suomalaisittain hyvällä tasolla. Härkösen mukaan tekniikan alalle pyrkiville tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mielenkiinto ja halu ratkaista erilaisia ongelmia.

– Insinööri voi ratkaista isoja ja pieniä ongelmia aina ilmastonmuutoksesta sairaanhoitoon. Alalle pyrkivällä on hyvä olla mielenkiintoa selvittää, miten asiat toimivat ja miten niitä voitaisiin kehittää paremmiksi.

Kiinni työelämään jo opintojen aikana

Insinööriksi voi opiskella niin yliopistossa kuin ammattikorkeakoulussa. Insinööriliiton Miihkali Härkönen hakeutui aikoinaan opiskelemaan tietotekniikkaa Metropolia Ammattikorkeakouluun nimenomaan opintojen käytännönläheisyyden vuoksi.

– Jo koulussa pääsee testaamaan, millaista tämä homma on ja ratkomaan kuumimpiin puheenaiheisiin liittyviä ongelmia omilla kyvyillään. Työ on myös merkityksellistä, koska siinä toimitaan usein koko yhteiskunnan hyväksi.

Härkönen itse ryhtyi Insinööriliiton aktiiviksi opiskeluaikoinaan paikallisen ainejärjestön jäsenten kannustamana. Insinööriopiskelijan kannattaakin liittyä liiton jäseneksi jo opintojen aikana, sillä opiskelijajäsenet saavat täydet jäsenedut maksamalla vain 30 euron jäsenmaksun viidestä vuodesta.

Insinööriliitto tukee kaikkia jäseniään tarjoamalla esimerkiksi uraneuvontaa, koulutuksia ja lakipalveluita sekä kattavan vakuutuspaketin työ- ja vapaa-ajalle. Opiskelijajäseniä liitto voi auttaa löytämään vaikkapa ensimmäisen oman alan työpaikan.

– Esimerkiksi ennen koronaa 86 prosenttia Insinööriliiton opiskelijajäsenistä pääsi alan kesätöihin jo opiskeluaikana.

Liittymällä nyt Insinööriliittoon varmistat, että saat laadukasta tukea työelämän myötä ja vastamäissä sekä pääset käsiksi vuosittain satojen eurojen arvoisiin jäsenetuihin. Liittyminen tapahtuu vaivattomasti sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://www.ilry.fi/liity.

Liity Insinööriliittoon!

  • Jäseneksi liittyminen tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti verkossa https://www.ilry.fi/liity
  • Satojen eurojen arvoiset jäsenedut uraneuvonnasta ja koulutuksista kattavaan vakuutuspakettiin www.ilry.fi/jasenedut
  • Opiskelijajäsenen jäsenmaksu vain 30 € / 5 vuotta www.ilry.fi/uusiopiskelija

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita