Teksti: Antti Kylmänen
Kuva: Topi Räty
Taistelijan varustelista kaipaa yhä enemmän kylmyydeltä suojaavia varusteita koko Suomen nauttiessa jonkin asteisesta lumipeitteestä ja pakkaslukemien kohotessa. Kokosimme tähän vinkkejä, joista voi olla hyötyä erityisesti tammikuun saapumiserän taistelijoille.
Firman varusteilla pääsee pitkälle
Huolehdi ensin, että otat kaiken hyödyn irti varusvaraston tarjoamista artikkeleista. Kypärähuppu, villasukat, aluskerrastot sekä pakkastakki ja -housut tarjoavat oikein käytettyinä jo rutkasti suojaa haastavammilta olosuhteilta.
Liike suojaa pakkasen puremalta
Paikallaan seisomisen tai makaamisen sijaan voit mahdollisuuksien mukaan tehdä lihaskuntoliikkeitä pysyäksesi lämpimänä. Punnerruksilla ja kyykyillä pääset hyvin alkuun ja varusmiesjohtajat sekä kouluttajat osaavat varmasti neuvoa ne kaikista tehokkaimmat lämmittelyliikkeet.
Lämpö lähtee jaloista
Yksi tärkeimmistä muistisäännöistä toimintakyvyn turvaamiseksi on jalkojen pitäminen kuivina ja lämpiminä. Puolustusvoimien tarjoamat sukat suojaavat tiettyyn pisteeseen asti, mutta varmuuden vuoksi voi olla hyvä pakata mukaan merinovillasukkia, jotka hengittävät paremmin ja vähentävät näin jalkojen hikoilua. Muista myös vaihtaa kastuneet sukat heti, kun mahdollista.
Toinen hyvä lisävaruste on lämpöpohjalliset. Eristysperiaatteella toimivat perinteiset pohjalliset lienevät käytännöllisimmät maastossa, mutta markkinoilla on myös sähkölämmitteisiä pohjallisia. Merinovillavarusteita ja pohjallisia myydään hyvin varustelluissa retkeily ja urheiluvaateliikkeissä.
Kädenlämmitin sopii kylmimpiin hetkiin
Poterossa tai kulunvalvontapisteellä kykkiminen voi olla sekä henkinen että fyysinen koettelemus etenkin talviaikaan. Salaiseksi aseeksi voit varata vartiovuoroon mukaan kemiallisia kädenlämmittimiä, jotka on helppo sujauttaa esimerkiksi hansikkaan tai saappaan sisään.
Nykyaikaiset kädenlämmittimet lämpenevät nopeasti ja pysyvät lämpiminä parhaimmillaan kymmeniä tunteja. Kädenlämmittimiä on saatavilla sekä kertakäyttöisinä että uudelleen lämmitettävinä versioina. Erilaisia lämmittimiä myydään retkeilyliikkeissä ja muissa vapaa-ajan erikoisliikkeissä.
Juo vettä!
Pakkaskeleillä vesipullo tai juomarakko kannattaa täyttää lämpimällä tai kuumalla vedellä. Näin vesi ei jäädy niin nopeasti ulkoilmassa. Pulloa tai rakkoa ei myöskään kannata täyttää piripintaan, vaan jättää hieman vajaaksi, jotta jäätyvällä nesteellä on tilaa laajentua ilman, että käyttämäsi astia halkeaa.