Tammikuussa intin aloittavan kannattaa hakea sotilasavustusta jo nyt

Sotilasavustusta kannattaa hakea ennen palvelukseen astumista, koska Kela ei myönnä avustusta takautuvasti.

Sotilasavustusta voidaan maksaa varusmies- tai siviilipalvelusta suorittavalle asevelvolliselle ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavalle sekä palvelusta suorittavan omaiselle. Palvelusta suorittava voi hakea asumisavustusta ja avustusta opintolainan korkoihin.

Sotilasavustuksen saamiseen vaikuttavat asevelvollisen ja sotilasavustukseen oikeutetun omaisen palvelusaikana käytettävissä olevat nettotulot. Sotilasavustusta voi hakea aikaisintaan kuukautta ennen palveluksen alkua.

Sotilasavustus jaetaan perusavustukseen, asumisavustukseen ja erityisavustukseen. Yleisin myönnetty avustus on asumisavustus, jota maksetaan omillaan asuville varusmiehille. Avustus määräytyy asevelvollisten todellisten asumiskustannusten mukaan ja se voi kattaa esimerkiksi vuokran, lämmityskustannukset ja vesimaksut, Avustus ei kuitenkaan kata kotivakuutusta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliitto katsoo, että sotilasavustuksen pitäisi kattaa kuitenkin myös kotivakuutus, sillä lähes jokainen vuokranantaja vaatii, että vuokra-asunnossa on asianmukainen kotivakuutus. Lisäksi esimerkiksi toimeentulotuesta määräävään lakiin on kirjattu, että tuensaaja on oikeutettu kotivakuutusmaksun korvaamiseen. Vastaavaa kirjausta ei kuitenkaan löydy sotilasavustuslaista.

Suomen-, ruotsin– ja englanninkieliset ohjeet hakemuksen täyttämiseksi löydät oheisten linkkien takaa Kelan sivuilta.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuvituskuva Jonne Mäkikyrö

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta