Toukokuun uutiskatsaus

Kevään suurin lentotoimintaharjoitus lähestyy

Ilmataktiikka 20 -lentotoimintaharjoitus ajoittuu ensi viikolle 18.–22. toukokuuta. Siihen osallistuvat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot, ja tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan harjoitus toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Ilmataktiikka 20 on tärkeässä roolissa joukkojen taktiikan sekä taistelutekniikan kehittämisessä. 

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta on Kuopiossa ja harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon Rovaniemellä. Ilmataktiikka 20 -harjoitukseen osallistuu noin 28 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 4‒6 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi C-295M-kuljetuskonetta ja kaksi PC-12NG -yhteyskonetta. Lentotoiminta ajoittuu päivittäin pääsääntöisesti aikavälille kello 9‒19.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Yhteismajoituskokeilu käynnistyy reserviupseerikurssilla

Maavoimat tiedottaa, että yhteismajoituskokeilu aloitetaan reserviupseerikurssilla 256, jonka lähiopetus alkaa Haminassa 21.–22. toukokuuta. Kokeilu toteutetaan kaikissa viidessä yksikössä.

Kurssille valituista upseerioppilaista lähes jokainen ilmoitti halukkuudestaan osallistua vapaaehtoiseen yhteismajoituskokeiluun. Kaikista 600 upseerioppilaasta naisia on noin seitsemän prosenttia. Yhteistupiin majoitetaan lähtökohtaisesti sama määrä miehiä ja naisia. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja saniteettitilat, ovat miehille ja naisille edelleen erilliset.

Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja upseerioppilailla on oikeus peruuttaa antamansa suostumus milloin tahansa. Yhteismajoituskokeilulla tutkitaan vaikutuksia toimintakykyyn, ryhmäkiinteyteen, palveluksen sujuvuuteen, tiedonkulkuun, koulutustuloksiin sekä tilojen käyttöön kasarmioloissa. Kokeilu perustuu Puolustusministeriön antamaan asetukseen.

Puolustusvoimat varautuu hyödyntämään reserviläisiä koronaepidemian tehtävien hoidossa

Puolustusvoimat järjestää Maavoimien maakuntakomppanioiden ja Merivoimien maakuntajoukkojen reserviläisille päivän mittaisen vapaaehtoisen harjoituksen touko–kesäkuussa. Harjoituksen tavoitteena on kertoa koronatilanteesta sekä päivittää reserviläisten virka-apusitoumukset ja suostumussopimukset valmiudellisiin tehtäviin.

Toistaiseksi Puolustusvoimien tehtävistä epidemian aikana ovat vastanneet palkattu henkilökunta ja varusmiehet. Puolustusvoimat varautuu nyt hyödyntämään tarvittaessa myös reserviläisiä tilanteen mahdollisesti pitkittyessä, levitessä tai sen luonteen muuttuessa. Reserviläisillä voidaan täydentää esimerkiksi valmiuden ylläpitämiseen tarvittavia joukkoja tai virka-apukykyä. Asiasta uutisoi Ilkka-Pohjalainen.

Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuva Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta