Tutkimus: Alokkaiden arki ei tue terveellisiä elämäntapoja

Sotilaskoulutus ja varusmiesyhteisön arki eivät aina tue myönteisiä terveysvalintoja, väittää Helsingin yliopistossa tarkastettava Anni Ojajärven väitöstutkimus.

Teksti: Toimitus

Kuva: Aku Siukosaari

Ojajärven väitöstutkimuksen mukaan armeijan käytännöt tukevat esimerkiksi tupakointia. Tutkimuksen mukaan tupakointi on varusmiehille  yksi stressinhallintakeino, joka sopii instituution käytäntöihin, imagoon ja historiaan. Ojajärvi osallistui Panssariprikaatissa vuonna 2008-2009 kahdeksan viikon ajan ympärivuorokautisesti alokaskauden koulutukseen , asui varusmiesten kanssa ja havainnoi armeijan arkea.

”Varusmiespalveluksessa oman tilan saaminen on vaikeaa, mutta tupakoiville nuorille on varattu oma, instituution sääntöjen ulkopuolelle jäävä vapauden valtakunta, tupakkakoppi”, Ojajärvi kuvailee.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Ojajärvi katsoo, etteivät kiellot ole ratkaisu, vaan tarvitaan monipuolisia keinoja tupakoinnin vähentämiseksi. Tupakoimattomille varusmiehille voitaisiin Ojajärven mukaan tarjota esimerkiksi mahdollisuus säännöistä vapaaseen taukotilaan. Samoilla linjoilla on myös Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos.

”Suhtaudumme positiivisesti tupakointia vähentäviin käytäntöihin.  On ongelmallista, että tupakkakoppi saattaa olla ainoa paikka, jossa varusmiehellä on mahdollisuus hengähtää”, Vuornos sanoo.

Tupakoinnin lisäksi Ojajärvi käsittelee tutkimuksessaan armeijaruokailua. Ojajärven mukaan arjen käytäntöjä tulisi muuttaa terveellisiä valintoja tukeviksi, jos varusmiesten terveyskäyttäytymiseen halutaan vaikuttaa.

”Armeijassa ruokailu jakautuu kahtia, kehon pikaiseen tankkaukseen mukessa eli muonituskeskuksessa ja iltavapailla nautittuihin herkkuihin. Mikäli nuorella itsellään ei ole aktiivista terveysvalintoja ohjaavaa motiivia, hän seuraa instituution käytäntöjä ja varusmiesyhteisöä.”

Lähde: HY, STT

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta