Teksti ja kuvat: Ilmari Parviala
Kotiutumisen alla voi tuntua, että elämä jää tarkkaan suunnitellun viikko-ohjelman päättyessä tyhjän päälle. On siis aiheellista miettiä, miten ajan saa kulumaan kasarmiarjen jälkeen. Töistä tai opiskeluista saa päivään helposti hyvin rytmiä, mutta myös mielenkiintoiset harrastukset ovat tärkeitä.
Vaikka se voikin tuntua yllättävältä, ei kotiutuminen aina ole pelkästään mieluista. Monien mielestä lausahdus, jossa toivotaan aamuja olevan enemmän alkaakin varusmiespalveluksen loppupuolella pitää paikkansa. Varusmiespalveluksen päättyminen voi tuntua jopa ahdistavalta tai vaikealta ajatukselta, erityisesti jos varusmiespalvelus on osoittautunut erityisen mielekkääksi.
Uuden edessä on normaalia jännittää, eikä siinä ole mitään väärää. Ihan jokaista siirtymä reserviin askarruttaa enemmän tai vähemmän. Toki kotiutumiseen liittyy ensisijaisesti paljon iloisia ajatuksia, kuten TJ0-juhlat sekä rennompi arki ja aikataulu, mutta on hyvä olla itselleen rehellinen sen suhteen mitä tuntee. Omien tuntemusten pohdiskelusta on vuorostaan lyhyt matka toimintaan: Mitä voin tehdä jo tänään helpottaakseni huomista?
Varsinaista näillä vinkeillä onnistut -listaa on vaikea muodostaa kotiutuvalle varusmiehelle, koska elämäntilanteita on yhtä paljon kuin kotiutuviakin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää ajatusta siitä, että kotiin ei ole hyvä jäädä liian pitkäksi aikaa. Ansaittu kesäloma on tietenkin paikallaan, mutta mieluiten jo ennen kotiutumista olisi hyvä miettiä tulevaisuutta sekä työ- ja opiskelumahdollisuuksia.
Töistä poljento arkeen
Helsinkiläinen Markus Åvist, 22 kotiutui palveluksestaan Vekaranjärveltä joulukuussa 2021. Kotiutumisen jälkeen Åvist on tehnyt töitä varastolla trukkikuskina. Työpaikan löytäminen oli Åvistille harvinaisen helppoa, sillä hän oli työskennellyt samalla työnantajalla jo ennen varusmiespalvelusta. Koska varusmiespalvelus ei ole pätevä syy irtisanoa työsopimusta, sujui töihin paluu kuin rasvattu.
“Aloitin työt jo lukioaikana ja tein niitä aina silloin tällöin opintojen ohessa. Kirjoitettuani ylioppilaaksi tein kesän ja syksyn töitä, minkä jälkeen aloitin varusmiespalveluksen”, Åvist muistelee.
Töistä saatava rytmi onkin palkan ohella Åvistille tärkeää. Päivä jakautuu selkeisiin osiin ja kun viikonloput ovat nuorella miehellä enimmäkseen vapaita, rytmittyy myös viikko tasapainoiseen malliin.
“Vastuu oman elämän ja arjen rytmittämisestä korostuu kun käy töissä. Yövuoron takia herään puolilta päivin ja iltayhdeksän maissa lähden ajamaan kohti töitä. Viikonloppuisin herään yleensä aikaisemmin, että päivällä ehtii saada asioita aikaan”, Åvist kertoo.
Vastapainoksi vapaa-aika
Jos vuorokauden yksi kolmannes kuluu töissä ja toinen nukkuessa, niin kolmas jää vapaaksi. Peukaloitaan ei Åvist kuitenkaan kahdeksaa tuntia päivässä pyörittele, vaan harrasteauton värkkääminen saa ajan kulumaan.
“Vaikka välillä auton laittaminen ei olekaan välttämättä erityisen hauskaa, on se kuitenkin kehittävää ja uutta opittavaa on jatkuvasti. On hienoa nähdä oman käden jälki, kun projekteja saa tehtyä eteenpäin”, Åvist toteaa
Mielekkäät harrastukset ovatkin työn tai opiskelujen ohella keskeisiä arjen palasia. On harrastuksena sitten urheilu, musiikki, luovat projektit tai järjestötoiminta, tuo itselle mieluisa harrastaminen rutkasti lisäarvoa ja merkityksellisyyden tunnetta ihan jokaiselle.
Harrastaminen missä muodossa tahansa on myös hyvä tapa rentoutua ja nollata töissä kertyvää taakkaa. Lyhytkin hetki mukavan touhuamisen parissa auttaa unohtamaan työasiat ja parantaa hyvinvointia.
“Auton laittamisen ohella on mukavaa välillä harrastaa muutakin. Osa harrastuksista on kuitenkin vähän kausiluonteisia, niin saa hyvää vaihtelua kun kesällä on eri jutut kuin talvella. Lumilautailu ei onnistu kesällä ja moottoripyöräillessä tulisi talvella kylmä”
Parhaassa tapauksessa eri harrastuksia yhdistelemällä voi rakentaa itselleen kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävän tukiverkon. Urheilun, järjestötoiminnan ja kulttuurin tai luovien projektien muodostama kärki tekee hyvän vastapainon ja erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan mahdollisimman tehokkaasti.