Vaikeuksien kautta voittoon

Vuosi 2024 on alkanut paukkupakkasissa. Etelä-Suomessakin on päästy nauttimaan liiankin kanssa äitiluonnon säistä, millaisista pääsee tavallisimmin nauttimaan talvella vain Lapissa. Suomalaisten tuskastellessa myöhässä olevien junien kanssa ja autojensa akkujen kanssa ukrainalaiset puolustajat kokevat edelleen hyytävää talvea jo kolmatta vuotta.

Ukrainan tilanne on päivä päivältä tiukempi lännen tuen alkaessa horjua. Valtavirta maista seisoo edelleen vahvasti ukrainalaisten puolella, mutta sodan pitkittyessä tuen antamisen ei tulisi hiipua. Ukrainaa tulee moraalisen velvoitteen lisäksi auttaa kaikin mahdollisin keinoin myös siksi, että he taistelevat koko ikinen sekunti vapaan ja demokraattisen lännen puolesta.

Monien länsimaiden tärvellessään omia armeijojaan Neuvostoliiton hajottua ja Venäjän “demokratiakehityksen” alkaessa, Suomessa uskallettiin soraäänistä huolimatta vaurautua kunnolla ja pitää kansallisesta puolustuskyvystä hyvää huolta. Vaikka tulevaisuus onkin eilisestä epävarmempi, päättäväisellä asenteella ja oikeilla toimilla pystymme liittokuntana edelleen muodostamaan riittävän pidäkkeen vihamielisille toimille. 

Tammikuun lopussa käydään presidentinvaalien ensimmäinen kierros, jossa tasavallalle etsitään uutta presidenttiä, mutta myös puolustusvoimien ylipäällikköä. Kun 28. tammikuuta kukaan ehdokkaista ei todennäköisesti yllä Sauli Niinistön kannatuslukuihin, käydään ratkaiseva toinen vaali 11. helmikuuta kahden ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

Vain äänestämällä voit vaikuttaa isänmaan tulevaisuuteen!

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Tammikuun lopussa suomalaiset pääsevät valitsemaan joko suosikkiaan tai vähiten inhokkiaan äänestyslappuun. Kuuluipa kumpaan tahansa koulukuntaan, kaikkein tärkeintä olisi käydä äänestämässä. Näissäkin vaaleissa ehdokkaiden välillä on aitoja eroja asiakysymyksissä, joten valinnanvaraa löytyy. Vain äänestämällä voit vaikuttaa isänmaan tulevaisuuteen! 

Talven edetessä toisen asteen opiskelijoille tärkeän maaliskuun koittaminen lähestyy. Abivuoden viimeisten kurssien vähitellen rauhoittuessa lukulomaan omasta lähitulevaisuudesta päättäminen tulee pian ajankohtaiseksi. Presidentinvaalien tavoin valinnanvaraa nuorilla on korkeakoulujen suhteen runsaasti.

Valinnanvapaus tuo suuren mahdollisuuden valita itselleen parhaalla tavalla, mutta samalla vapaus tuo vastuuta. Vaikka valinta voi tuntua haasteelliselta, mahdoton jatkokoulutusvalinta ei suinkaan ole. Omaa järkeä ja sydäntä kuuntelemalla pääsee hyvin lähelle maalia, ja matkan varrella voi aina vaihtaa myös toisille poluille, jollei alkuperäinen suunnitelma ollutkaan oma.

1/24-saapumiserän alokkaille tammikuu tuo tullessaan uusia haasteita, mutta nekin on tehty voitettaviksi. Vaikeat tilanteet ja ajat opettavat uutta sekä palauttavat nykyihmisen elämän perimmäisten kysymysten pariin. Vaikka välillä tuntuu maailman kaatuvan, koittaa se huominen uusine tuulineen aina lopulta.

Jokaiselle voimaa vuoteen, tehdään tästä yhdessä hyvä vuosi 2024! 

Santeri Nousjoki

Kirjoittaja on Varusmies-lehden päätoimittaja.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta