Vapautettuja totaalikieltäytyjiä määrätään uudestaan palvelukseen

Siviilipalveluskeskus määrää totaalikieltäytyjiä siviilipalvelukseen, vaikka tuomioistuin on hylännyt heistä kertaalleen tehtyjen rikosilmoitusten syytteet.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kommentoi Helsingin Sanomille torstaina 14. helmikuuta, että ensimmäiset määräykset siviilipalvelukseen annetaan lähipäivinä, ellei ole jo annettu. Palvelukseenastumismääräys velvoittaa totaalikieltäytyjiä osallistumaan palvelukseen samalla tavalla kuin aiempi määräys, vaikka se olisi jo käsitelty oikeudessa.

Jos siviilipalvelukseen määrätty henkilö kieltäytyy palveluksesta toistamiseen, hänestä tehdään uusi rikosilmoitus. Lain mukaan palveluksesta kieltäytyvä henkilö on nimittäin määrättävä uudelleen palvelukseen, jos hänestä tehty rikosilmoitus ei ole johtanut vankeustuomioon.
– Onhan tämä erikoinen oravanpyörä, mutta siviilipalveluslaki edellyttää toimimaan näin, Reijonen toteaa.

Totaalikieltäytyjien määrä on kasvanut voimakkaasti alkuvuoden aikana. Aiemmin heille on määrätty vankeusrangaistuksia, mutta Helsingin hovioikeus hylkäsi vuosi sitten ensimmäistä kertaa totaalikieltäytyjän syytteen. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan ketään ei saa syyttää kahdesti samassa asiassa, joten Reijonen arvioi, ettei toistamiseen tehtävä ilmoitus luultavasti johda syytteeseen tai oikeudenkäyntiin.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Teksti Saana Sjöblom

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta