Diabeetikot eivät pääse enää varusmiespalvelukseen

Viimeiset asepalveluksen suorittaneet diabeetikot kuuluivat 1/18 saapumiserään.

Pääesikunnan mukaan diabeetikot eivät voi suorittaa enää varusmiespalvelusta. Päätöstä perustellaan palvelusturvallisuuteen kohdistuvilla riskeillä, ja diabeetikot tullaan sijoittamaan jatkossa palveluskelpoisuusluokkaan C.

Diabetesliitto on pettynyt päätökseen. Sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntijan Laura Tuominen-Lozicin mielestä diabeetikoiden mahdollisuus suorittaa asepalvelus on ollut tärkeä tasa-arvon kannalta.

– Päätös diabeetikoiden varusmiespalveluskäytännön päättymisestä ei huomioi diabeteksen yksilöllisyyttä, Tuominen-Lozic harmittelee.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Diabetesliitto kirjelmöi Pääesikunnalle maanpuolustushalukkaiden diabeetikoiden ja heidän perheidensä pettymyksestä. Tyypin 1 diabeetikoita on palvellut Puolustusvoimissa vuodesta 2001 lähtien. Vuoteen 2017 mennessä asepalveluksen aloitti yhteensä reilut sata diabeetikkoa, joiden keskuudesta keskeyttämisprosentti oli noin 13.

Pääesikunta perustaa päätöksensä Sotilaslääketieteen keskuksen asiantuntijatyöryhmän raporttiin ja suositukseen. Vaihtoehtoisia tapoja jatkaa palveluskäytäntöä on tarkasteltu.

Asiasta uutisoi muun muassa Diabetesliitto.

Teksti ja kuva Saana Sjöblom

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta