Varusmiehen kuolemaan johtaneen turman oikeuskäsittely alkoi

Joulukuussa 2015 tapahtuneen tapaturman oikeuskäsittely alkoi torstaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Turmassa kuoli varusmiespalvelustaan suorittanut upseerioppilas.

 

Onnettomuus sattui Hangon Syndalenissa, merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksen yhteydessä joulukuussa 2015. Upseerioppilas sai osuman rynnäkkökiväärin luodista ja kuoli tapahtumapaikalle. STT:n uutisten kertoo onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen kertoneen, että luoti osui uhrin kylkeen. Miestä ei voitu pelastaa, vaan hän kuoli melkein heti.

Torstaina alkaneessa oikeuskäsittelyssä luettiin syytteet neljälle ihmiselle: harjoituksenjohtajana toimineelle kapteeniluutnantille, ammunnanjohtajana toimineelle yliluutnantille, tulitoiminnan valvojana toimineelle pursimiehelle ja ammuntaan osallistuneelle upseerikokelaalle. Heitä syytetään palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Lisäksi kaikkia neljää syytetään kuolemantuottamuksesta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kaikki neljä ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Onnettomuus sattui, kun varusmies luuli polviltaan nousevaa miestä maalitauluksi. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan taistelijan kypärän kiiluvalo myös muistutti heijasteaineella merkittyä maalia.

Muun muassa Helsingin Uutiset kertoo, että oikeuskäsittely kestää todennäköisesti neljä päivää, ja että viimeinen oikeuskäsittelyn päivä on maanantai 24. lokakuuta. Kihlakunnansyyttäjä Marianna Semin mukaan on kuitenkin mahdollista, että käsittelypäiviä tulee asian monimutkaisuuden vuoksi lisää.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta