Varusmiehille ei myönnetä matkalippualennusta pääkaupunkiseudulla

Viikonloppuvapaan koittaessa varusmiehet matkaavat kotiin viettämään lomaa ja palautumaan palveluksesta. Pääkaupunkiseudulla Helsingin Seudun Liikenteen palvelualueella asuu tuhansia varusmiehiä, jotka liikkuvat lomillaan pääasiassa julkiseen liikenteeseen turvautuen. Matkalippujen hinnastoista löytyvät opiskelija- ja eläkeläisalennukset, mutta varus- tai siviilipalvelusmiehille alennuksia ei myönnetä.

Teksti: Henrik Vuornos

Kuva: Niko Lipsanen (CC)

“Aikanani ei ole käyty keskustelua varus- ja siivilipalvelusmiesten alennusryhmästä. Liput ovat valmiiksi tuettuja eli täyttä hintaa matkustaja ei joudu maksamaan. Osa varusmiehistä on opiskelijoita ja he saattavat saada opiskelija-alennuksen joka tapauksessa”, toteaa HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Puolustusvoimat järjestää lomakuljetukset varuskunnasta kotiin. Esimerkiksi Kaartin jääkärirykmentissä ja Rannikkoprikaatissa varusmiehille jaetaan matkakortit, joihin on ladattu arvoa. Matkakorttia saa käyttää koti- ja paluumatkoihin. Muutamissa varuskunnissa käytäntönä on yksittäisten matkalippujen tilittäminen vääpeliltä matkakorvauslomakkeen avulla.

“HSL:n alueella asuvat varusmiehet ostavat itse matkakortin. Päivärahan yhteydessä heille maksetaan ylimääräinen summa, jolla he voivat ladata arvoa matkakortille. Maksettu korvaus kattaa lomamatkoista aiheutuvat matkustuskustannukset”, sanoo Kaartin Jääkärirykmentin tiedottaja Juuso Metsälä.

Varusmiehet pääsevät siis lomilta kotiin ja takaisin varuskuntaan ilman henkilökohtaista taloudellista taakkaa, mutta lomilla vapaa-ajan matkustaminen saattaa käydä liian kalliiksi pienillä päivärahoilla. Edestakainen seutulippu kun vastaa kahden päivän päivärahaa varusmiespalveluksen ensimmäisen kuuden kuukauden aikana.

HSL:n lippujärjestelmä uudistuu vuonna 2016 ja siihen liittyvistä alennusryhmistä on tehty päätökset vain opiskelijoiden osalta. Muiden ryhmien osalta päätökset tehdään myöhemmin. Pohdittavaksi jää, olisiko aika ulottaa alennukset koskemaan myös yhteiskunnassa kaikkein heikommassa olevia varus- ja siviilipalvelusmiehiä.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta