Varusmies te, ole hyvä ja istu

Puolustusvoimat aloitti kesäkuun alussa varusmiesten lomakuljetusten paikkavarausjärjestelmän pilotoinnin. Järjestelmää testataan kesäkuun ajan Utin jääkärirykmentin varusmiehillä, ja heinäkuun alusta lähtien se on tarkoitus laajentaa koko maahan. Pilotissa testataan ja tarkistetaan, kuinka lomakuljetusten paikkalippujen ennakkovaraus juniin käytännössä toimii.

Puolustusvoimien pääesikunnan viestintäosaston tiedottaja Henrik Gahmbeg kertoo, että paikanvaraus tapahtuu samalla tavalla, kuin esimerkiksi sarjalipun paikanvaraus.

“Varusmies voi varata itselleen paikan lomakuljetukselle esimerkiksi VR:n mobiilisovelluksen kautta”, Gahmberg kertoo.

Varusmiehelle lomakuljetusten maksuton paikanvaraus onnistuu tunnistautumisen kautta. Tunnistautumista varten Puolustusvoimat antaa VR:lle kaikkien varusmiesten tiedot, ja kun varusmies tekee paikanvarauksen, tunnistautuu hän esimerkiksi verkkopankkitunnusten avulla. VR:n järjestelmään syötettyjen henkilötietojen perusteella järjestelmä tunnistaa käyttäjän varusmieheksi.

“Varusmies voi varata itselleen paikan lomakuljetukselle esimerkiksi VR:n mobiilisovelluksen kautta.”

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Vaikka varusmieheksi tunnistautuminen tapahtuu jo paikanvarauksen yhteydessä, on varusmiesten silti jatkossakin käytettävä lomakuljetusten aikana lomapukua ja pidettävä mukana myös varusmieskortti”, Gahmberg sanoo.

Siihen, miten kaikkien saapumiserien tuhansien varusmiesten tiedot käytännössä toimitetaan luotettavasti ja nopeasti VR:lle, Gahmberg ei osaa vielä vastata. Järjestelmän kesäkuinen pilotointi hänen mukaansa juuri tästä syystä tärkeää, jotta heinäkuussa palvelukseen astuvan saapumiserän lomakuljetusten paikanvaraus toimii alusta asti.

Varusmiesten lomakuljetusten istumapaikkaongelma sai osittaisen helpotuksen jo huhtikuussa, kun OnniBus ja puolustusvoimat sopivat matkustusyhteistyöstä. Yhteistyö koskee alustavasti kuutta joukko-osastoa, ja jatkuu syyskuun loppuun asti.

OnniBussin tiedotteessa kirjoitetaan, että kaikilla matkustaville varusmiehille taataan istumapaikka.

Varusmiesten matkoihin liittyvä yhteistyö on luonteva kehityssuunta yrityksellemme. Matkustavat varusmiehet ovat merkittävä asiakasryhmä sekä määrällisesti että myös asennekulttuurin osalta”, OnniBusin toimitusjohtaja Pekka Möttö kommentoi OnniBusin tiedotteessa.

Teksti Hanna Tuulonen Kuva Miika Kosloff

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta