Vapaaehtoisuus ei poista epätasa-arvoa

Yli 10 vuoden ajan minua oli kalvanut tunne siitä, että nykyinen asevelvollisuus on epätasa-arvoinen. Keväällä 2012 päätin saattaa tämän ongelman omalta osaltani kuntoon, ja noin vuotta myöhemmin astuin palvelukseen Parolannummella. Vaikka kotiuduin lähes kaksi vuotta sitten, sama epätasa-arvoisuuden tunne kalvaa minua edelleen.

Ajattelin tuolloin, että en pysty vaikuttamaan tai muuttamaan nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää. Siksi vapaaehtoinen asepalvelus tuntui minulle velvollisuudelta, jonka suoritin solidaarisuudesta kaikkia asevelvollisia kohtaan. Se oli minun näkymätön kannanottoni. Tai ainakin luulin niin.

Varusmiesliiton tavoiteohjelman mukaan asevelvollisuutta on kehitettävä vastaamaan entistä paremmin yhteiskunnan, yleisen turvallisuuden ja yksilönvapauksien turvaamisen vaatimuksia. Keskeisessä roolissa on kutsuntajärjestelmän kokonaisvaltainen uudistaminen, ja liitto esittääkin kutsuntojen laajentamista siten, että ne koskevat koko ikäluokkaa. Se olisi askel kohti tasa-arvoisuutta. Nykyisen kaltainen naisten vapaaehtoisuus ei tasaa lain säätämää sukupuolten välistä epätasa-arvoa.

Liitto esittää kutsuntojen laajentamista siten, että ne koskevat koko ikäluokkaa.

Muutoksen aika on käsillä. Sen osoittaa Varusmies-lehden toukokuussa julkaisemat poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajien haastattelut. Keskustanuorten tulevaisuuskutsunnat, Vasemmistonuorten valmiusvelvollisuusjärjestelmä ja Demarinuorten kansalaispalvelusmalli esittävät kaikki koko asevelvollista ikäluokkaa koskevia kutsuntoja. Tämä on konkreettinen ja toteuttamiskelpoinen muutos, joka ei hyödyttäisi ainoastaan puolustusvoimia, vaan myös nuoria ja heidän ympärillään olevia sosiaalisia turvaverkkoja.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Palvelukseni vei minut Parolannummelta Haminaan ja sieltä Santahaminaan erikoiskomennusjoukkueeseen. Viimeiset kuukaudet palvelin Ruotuväessä varusmiestoimittajana. Nyt olen tämän lehden päätoimittaja ja luottamustehtävissä Varusmiesliitossa, kaikkien asevelvollisten edunvalvontajärjestössä.

Hiljaiseksi luulemani henkilökohtainen protestini antoi minulle lopulta mahdollisuuden vaikuttaa kaikkia maanpuolustusvelvollisia koskeviin ongelmiin. Yksi niistä on vain miehiä koskeva asevelvollisuus. Vaakakuppien tasaamiseksi järjestelmää on uudistettava tavalla tai toisella, sillä tasa-arvo on jokaisen kansalaisen oikeus ja maanpuolustus jokaisen velvollisuus.

 

Hanna Tuulonen
Päätoimittaja

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta