Varusmies tuupertui Cooperin testin jälkeen – todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

Heinäkuussa palveluksensa aloittanut varusmies tuupertui Cooperin testin jälkeen. Myöhemmin hänet todettiin aivokuolleeksi. Tapaukseen johtaneita syitä selvitetään, Iltalehti kertoo.

Vekarajärvellä heinäkuun alussa asepalveluksensa aloittanut nuori mies tuupertui Cooperin testin jälkeen 12. heinäkuuta, ja hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalaan. Varusmiehen isä kertoo Iltalehdelle, että hänen poikaansa hoidettiin epileptisen kohtauksen saaneena potilaana useita päiviä, vaikka kyse oli aivoinfarktista.

Miestä hoidettiin kolmessa eri sairaalassa ennen kuin oireiden ja kohtausten syy selvisi Helsingin Meilahden sairaalassa.

”Hänen oikea kaulavaltimonsa oli revennyt, siihen oli muodostunut hyytymä, josta oli irronnut paloja”, miehen äiti kertoo Iltalehdelle.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Meilahden sairaalassa varusmiehen tila heikkeni entisestään ja magneettikuvista paljastui, että miehen aivot olivat turvonneet ja vauriot olivat saavuttaneet aivojen elintoimintoja säätelevät osat. Miehen elintoimintojaan pidettiin yllä keinotekoisesti niin kauan, että hänet kyettiin toteamaan aivokuolleeksi.

Iltalehden mukaan nuoren miehen vanhemmat eivät ole tyytyväisiä siihen, millaista hoitoa heidän poikansa sai ennen Meilahden sairaalaan lähettämistä. Isä kertoo olevansa myös pettynyt tapaan, jolla Puolustusvoimat suhtautui asiaan. Hän kertoo muun muassa toivoneensa, että miehen palvelustovereilta kysyttäisiin olivatko he huomanneet hänen poikansa käyttäytymisessä jotain sellaista, mistä voisi olla lääkäreille hyötyä. Isän mukaan pyyntöä ei kuitenkaan toteutettu.

Kouvolan Sanomien mukaan miehelle annetun hoidon laatu selvitetään.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta