Varusmiesliiton kunniapuheenjohtaja ja valtiopäiväneuvos Jouko Skinnari on kuollut

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Jouko Skinnari menehtyi torstaina 21.4.2016. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Skinnari toimi SDP:n kansanedustajana vuosina 1980-2015, ja valtiovarainministerinä 1997-1999.

Oikeustieteen kandidaatti Skinnari toimi myös Varusmiesliiton historian toisena puheenjohtajana vuonna 1971, ja hänet kutsuttiin liiton kunniapuheenjohtajaksi 2001. Varusmiesliitto perustettiin vuonna 1970.

Skinnarin puheenjohtajakauden aikana eduskunnan puhemiehelle luovutettiin varusmiesadressi, jossa vaadittiin päivärahan nostamista, ilmaisia lomakuljetuksia ja kotiuttamisrahan korottamista. Skinnari oli myös mukana laatimassa Varusmiesliitton ensimmäistä tavoiteohjelmaa, jossa esitettiin muun muassa uusia, lyhyempiä palvelusaikamalleja.

Skinnarin johtamassa Varusmiesliiton hallituksessa toiminut pitkän linjan poliitikko Ulf Sundqvist muistelee silloista puheenjohtajaa lämmöllä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Jouko oli näkyvä ja väsymätön pioneeri Varusmiesliiton alkutaipaleella, kun uraauurtavaa työtä varusmiesten edunvalvonnan puolesta tehtiin. Hän oli osaava ja asiallinen ihminen”, Sundqvist kertoo.

Varusmiesliitossa toimimisen lisäksi Skinnari kirjoitti vuonna 1973 Varusmiehen käsikirjan Ilpo Halosen kanssa. Kirjassa selvitetään muun muassa, miten varusmies voi tehokkaimmin puolustaa oikeuksiaan ja mitä ovat varusmiestoimikunnat ja Varusmiesliitto. Kirjan tavoitteena oli pyrkimys varusmiesten aseman parantamiseen ja puolustuslaitoksen kehittämiseen.

“Kolmesti vuodessa marssii toistakymmentä tuhatta nuorta miestä epätahdissa ensi kertaa varuskunnan portista sisään. Monille lähes vuoden kestävä uudenlainen elämä on edessä. Sen luonteesta tiedetään toverien tarinoinnin perusteella jotain. Tämä tieto on monesti vahvasti höystettyä pikku yksityiskohtaa. Toisaalta virallisten tietolähteiden välittämä kuva on kovin kiillotettu.”

– Jouko Skinnari ja Ilpo Halonen, Varusmiehen käsikirja (1973)

Varusmiesliitto välittää Jouko Skinnarin lähiomaisille ja kollegoille lämpimimmän osanoton.

Rami Laitila
Varusmiesliiton puheenjohtaja

Kuva (Varusmiesliiton arkisto): Jouko Skinnari lukemassa varusmiesadressiin liittyvää kirjelmää lokakuussa 1971. Kuvassa vasemmalta Varusmiesliiton edustajat Matti Pullinen, Arvo Tuominen, Tapani Klippi, Jouko Skinnari ja Matti Wuori sekä SKDL:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Aitio ja Keskustapuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Haukipuro.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta