Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti MTV Uutisten haastattelussa varusmiespalveluksen saapumiserien määrän nostamista kahdesta neljään. Niinistön mukaan neljä saapumiserää voisi olla parempi niin maanpuolustuksellisen valmiuden kuin varusmiesten opintojen suunnittelemisen kannalta.
Puolustusministerin mukaan valmiuden parantuminen perustuisi tasaisempaan varusmiesten koulutustasoon ympäri vuoden. Hänen mukaan esimerkiksi lääkintämiesten tai sotilaspoliisien palvelusaika voisi olla vain viisi ja puoli kuukautta nykyisen kahdeksan ja puolen kuukauden sijasta. Muutoksella saataisiin säästöjä varusmiesten ylläpitokustannuksissa, jolloin kertausharjoitusten määrää voitaisiin lisätä.
Varusmiesliiton puheenjohtajan Juuso Kurttila kuitenkin epäilee neljän saapumiserän taloudellista kannattavuutta. Useampi saapumiserä tarkoittaisi useampi loppusotia ja muita kalliita harjoituksia, jotka toisivat lisää kuluja.
– Puhumattakaan siitä, mitä siviilimaailmassa oltaisiin mieltä siitä, että näitä isoja meluisia loppusotaharjoituksia olisi paljon enemmän, Kurttila kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
Sen sijaan Varusmiesliitto onkin esittänyt saapumiserien aloittamisajankohtien siirtämistä kahdella kuukaudella eteenpäin, jolloin varusmiespalveluksen pystyisi suorittamaan sulavammin esimerkiksi opiskelujen ja töiden kannalta.
Kurttila muistuttaa, että 90-luvulla oli vielä käytössä kolme saapumiserää. Määrä kuitenkin pudotettiin kahteen tavoitteena vähentää simputusta.
– Silloin on ollut kahden saapumiserän miehistöt samaan aikaan kasarmeilla, ja se on sitten lisännyt simputusta. Nykyään, kun vanhat varusmiehet kotiutuvat, on pieni tauko ja sen jälkeen tulee uudet varusmiehet.
Kurttila näkee avatun keskustelun positiivisena ja toivoo sen laajentuvan vielä poikkihallinnollisemmaksi korkeakoulujen, Puolustusvoimien ja muiden hallinnollisten tahojen välille.
– Varusmiesliiton mielestä on erinomaista, että ministeri on tehnyt tällaisen ulostulon, sillä hän jakaa meidän kanssa saman huolen siitä, kuinka varusmiespalveluksen pystyy sijoittamaan yhteen työ- ja opiskeluelämän kanssa.
Teksti ja kuva Miika Kosloff