Suurella osalla varusmiehiä on hyvät sosiaaliset taidot

Varusmiehet ovat ainakin yhdessä asiassa aiempia sukupolvia parempia: palvelukseen astuvilla on usein isiään paremmat vuorovaikutustaidot, kertoo Länsiväylä.

”Useimmat nuoret ovat nykyään paljon sosiaalisempia kuin aiemmat sukupolvet. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että sopeutuminen varusmiespalvelukseen on helpompaa, jos varusmiehen sosiaaliset- eli vuorovaikutustaidot ovat hyvät”, Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen kertoo lehdelle.

Varusmiespalvelus on monelle asevelvolliselle suuri muutos arkielämään, kun joutuu sopeutumaan tiukkoihin aikatauluihin ja säännölliseen päivärytmiin. Myös esimerkiksi tuvan jakaminen ja nukkuminen muiden kanssa samassa tilassa saattavat olla joillekin täysin vierasta. Hyvät sosiaaliset taidot auttavat selviytymään palvelusarjesta.

Maijasen mukaan suurimmalle osalle varusmiehistä palveluksessa tarvittavat sosiaaliset taidot eivät aiheuta mitään ongelmia, mutta pienelle joukolle palvelukseen sopeutuminen on vaikeaa. Sopeutumisvaikeudet johtavat pahimmillaan palveluksen keskeyttämiseen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Jos sosiaaliset taidot ovat ruosteessa, niitä kannattaa harjoitella jo ennen palvelukseen astumista. Sosiaalisia kontakteja voi luoda esimerkiksi harrastusten kautta.

”Urheilussa joukkuelajit ovat hyvä keino sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Sosiaalisen toimintakyvyn kehittäminen ei kuitenkaan aina vaadi ihmisten välisiä suoria kontakteja, vaan sosiaalinen voi olla myös virtuaalimaailmassa”, Maijanen sanoo.

Vaikka sosiaaliset taidot ovat välttämättömiä palveluksessa, Puolustusvoimat on erityisen huolissaan varusmiesten fyysisen kunnon rapautumisesta. Viime viikolla Lännen Media uutisoi, että varusmiehet lihavampia ja heikkokuntoisempia kuin koskaan aiemmin.

Teksti Rasmus Arikka
Kuva Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta