Varusmiesliitto: Varusmiesten ei tule roikkua pikavippien varassa!

Tiedote: Julkaisuvapaa heti

Varusmiehille on maksettu päivärahaa koko itsenäisen Suomen historian ajan. Historiallisesti päivärahojen kokoa on rinnastettu aikojen saatossa niin sanottuun “tupakka-, munkki- ja kahvi-indeksiin”. Ajan saatossa inflaation seurauksena vertailuindeksistä jäi pois munkki, sitten kahvi ja 2010- luvun alussa myös tupakka-aski. Varusmiesliitto on tehnyt vertailun Puolustusvoimilta saamansa materiaalin pohjalta päivärahojen kehityksestä aina vuodesta 1985 alkaen.

Varusmiesliiton mukaan tilastot näyttävät karulla tavalla, kuinka varusmiehet ovat joutuneet laiminlyödyiksi tulotasonsa suhteen. “Tämänkaltainen varusmiesten tarpeiden unohtaminen ei varsinkaan nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa ole järkevää millään tasolla ja siksi asia onkin korjattava välittömästi”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci jyrähtää.

Alta löytyy koostettuna tekemämme vertailut taulukosta. Markat on muutettu euroiksi, jotta vertailu olisi helpompaa. Y-akselin arvot ovat euroja.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Huolemme ei koske varusmiesten mahdollisuutta ostaa heille haitallisia tupakkatuotteita ja ymmärrämme, että tupakkatuotteissa on poikkeuksellisen suuri inflaatio johtuen verotuksesta. Kuitenki kyseinen vertailu kuvaa myös yleisen ostovoiman kehitystä, jossa varusmiesten ostovoima sekä arjessa pärjääminen on merkittävästi huonontunut”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci toteaa.

“Tämä johtaa tilanteisiin, joissa varusmiehet joutuvat käymään vanhempiensa tai muiden tuttujensa lompakolla tai pahimmassa tapauksessa nojautumaan pikavippifirmoihin”, Elmaci jatkaa.

Velkaantuminen saati pikavippeihin ajautuminen eivät ole missään nimessä toivottavaa Varusmiesliiton mielestä.

“Asevelvollisten palvelusmotivaatioon vaikuttaa suunnattoman paljon se, millaista arvostusta yhteiskunta osoittaa heitä kohtaan”, liiton pääsihteeri Welin linjaa.

Varusmiesliitto ei lähde määrittelemään tarkkaa euromääräistä korotusta, vaan toivoo, että valtiojohto tekee tarvittavat päätökset yleiseen ostovoiman kehitykseen mukautuen. 

Lisätietoja:

Joel Elmaci
Puheenjohtaja
Varusmiesliitto
+358413138967

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta