Varustus: asennetta

Aamukampani piikit vähenevät nopeasti kohti loppuaan ja reservin aurinko lämmittää mieltä. Kotiutumisen lähestyessä on mainio aika pohtia mitä intistä jää käteen ja antaa muutama vinkki heinäkuussa palveluksensa aloittavalle saapumiserälle. Varusmiespalvelukseen lähtiessä mukaan kannattaa pakata monenmoista tärkeää, kuten palveluksen aloittamismääräys, henkilötodistus ja hieman rahaa sotilaskodissa käyntiä varten. Tärkeintä asiaa ei kuitenkaan voi pakata reppuun, koska se löytyy korvien välistä. Hyvä asenne auttaa alkuun ja kantaa koko palveluksen läpi. Hieman kliseistä, mutta totta. Armeija on varmasti ikävä kokemus, jos punkasta nousee joka aamu väärällä jalalla. 

Moni asia vaatii totuttelua. Elämä varuskunnassa ei pyöri oman navan ympärillä. Joukon etu ja puolustusvoimien tarve asetetaan yksilön edun edelle. Se voi olla melkoinen kulttuurishokki tämän päivän yksilökeskeisessä yhteiskunnassa varttuneelle nuorelle. Elämä tuvassa uusien ihmisten kanssa on melkoinen muutos siviiliin. Eri taustoista tullut kirjava porukka hitsautuu kuitenkin nopeasti yhteen. Yksi arvokkaimmista asioista varusmiespalveluksessa on ollut nähdä läpileikkaus omasta ikäluokastani. Täällä on päässyt tutustumaan moneen hienoon persoonaan, johon tuskin olisi muuten tullut törmättyä. Taistelutovereita on pohjoisesta etelään ja levyseppähitsaajasta lääkäriin, mutta silti jokainen aloittaa alokaskauden samalta viivalta ja kaikilla on mahdollisuus palveluksessa menestymiseen. Kannattaa siis yrittää parhaansa. 

Yksi palveluksen hienoimmista hetkistä on ollut fyysisesti ja henkisesti haastavan koulutushaaramarssin suorittaminen. Sen jälkeen pääsin kiinnittämään työllä ja tuskalla ansaitun koulutushaaramerkin lomapuvun hihaan. Intissä pääset varmasti epämukavuusalueellesi. Päätät kuitenkin itse mitä otat siitä irti. Sitkeys kantaa pitkälle ja on palkitsevampaa kuin mennä sieltä missä aita on matalin. Tällä asenteella pääsee pitkälle intissä ja myös myöhemmin siviilissä.  Varusmiespalvelus antaa myös tunteen merkityksellisyydestä. On hienoa päästä kantamaan oma kortensa kekoon osana Suomen itsenäisyyden puolustusta. Eikä omaa osaansa ole syytä vähätellä, koska juuri sinun panoksellasi on merkitys koko joukon suorituskyvylle. 

Intti on ollut haastavaa, mutta monin tavoin antoisaa aikaa. Päivärahalla ei rikastu, mutta kokemuksia ja uutta oppia saa rutkasti. Jos kutsu armeijan harmaisiin käy heinäkuussa, kannattaa kasarmille saapua hymy huulilla. Tämä on hieno ja arvokas matka, josta kannattaa ottaa kaikki irti. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Mats Uotila

Kirjoittaja on heinäkuussa reserviin siirtynyt Varusmiesliiton hallituksen jäsen.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta