Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun vastaanotat korkeakoulupaikan. Jos koulupaikka ei tällä kertaa auennut, niin mukana myös muutama vinkki välivuodelle!
Koulu alkaa, oletko valmis?
Tässä lista asioista, jotka kannattaa tarkistaa ennen koulun alkua.
- Muista vastaanottaa opiskelupaikka ja ilmoittaudu kouluun. Tämä tapahtuu yleensä Oma Opintopolku -sivuston kautta. Jos on armeijassa, eikä pääse heti opintoja aloittamaan, niin opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen on ilmoitettava itsensä poissaolevaksi. Joko yhdeksi tai koko lukukaudeksi. Koulupaikkaan on toimitettava myös palvelukseenastumismääräys ja palvelutodistus.
- Maksa YTHS:n terveyspalvelumaksu Kelalle.
- Laita hakemus opiskelijakortista, ja lataa sovellus, kuten Frank tai Tuudo. Pystyt näiden sovellusten kautta todistamaan olevasi opiskelija, kun fyysinen kortti ei ole vielä tullut.
- Hae opintotukea mahdollisimman nopeasti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi. Moni muu hakee myös opintotukea, joten Kelassa voi olla ruuhkaa. Jos olet löytänyt jo asunnon, niin voit saada myös asumistukea. Opintolainaan on hyvä myös perehtyä. Yleensä sitä haetaan oman pankin kautta.
- Etsi asunto opiskelupaikkakunnalta! Kannattaa myös laittaa hakemus opiskelija-asunnoista paikkakuntasi opiskelija-asuntoja tarjoavalle taholle. Opiskelija-asunnot ovat tunnetusti haluttuja, joten sellaisen saamisessa voi kestää. Tosin tämä riippuu paljon opiskelijakaupungin koosta ja suosiosta.
- Tutustu tulevaan kouluun. Voit esimerkiksi selvittää, millaisia opiskelijaravintoloita kampus-alueelta löytyy ja, millaista muuta tarjontaa koululla on. Yleensä kampuksilla on hyvät kirjastot ja urheilumahdollisuudet. Jos harrastat jotain urheilua, musiikkia tai mitä vaan, niin kannattaa tarkistaa löytyykö koulusta harrastuksellesi omaa ryhmää tai järjestöä. Myös omaan kiltaan tai ainejärjestöön kannattaa tutustua, jos sellainen vain löytyy. Usein järjestötahoilla on omat Instagram-sivut. Jos kiinnostaa, niin voi myös selata oman opiskelualan kurssitarjontaa koulun sivuilta.
- Muista seurata sähköpostiasi. Usein Tuutorit saattavat lähettää sähköpostia ja tiedotteita koulun alkamiseen liittyen.
- Oma tietokone kannattaa olla koulua varten. Se helpottaa huomattavasti opiskeluja. Läppäri kulkee mukana kätevästi.
- Lataa Kide-sovellus. Tämä ei ole mikään pakollinen juttu, mutta täältä löytyy kaikki opiskelijapippalot.
Välivuosi – Uhka vai mahdollisuus?
Voi olla hieman masentavaa jos suurin osa ystävistä siirtyy kouluun, ja itse jää niin sanotusti tyhjän päälle. Onneksi välivuosi on ehdottomasti mahdollisuus, mikä kannattaa hyödyntää. Tässä parhaat vinkit bonusvuodelle!
Hae töitä. Klassisen “Mee töihin” ilmaisun voisi heittää tässäkin, mutta töiden tekeminen ei ole ollenkaan huono vaihtoehto välivuodelle. Töitä tekemällä pystyy säästämään hyvin rahaa tuleviin opiskeluihin. Töistä saa myös sitä arvokasta työkokemusta, jota monet työnantajat vaativat. Voi olla kätevää, jos onnistuu löytämään hyvän työpaikan. Sillä, kun opiskelut alkavat, niin tarvittaessa voi käväistä tutussa työpaikassa tekemässä vuoroja. Työnteko voi mahdollistaa myös muita tässä listassa olevia asioita.
Workaway on hyvä vaihtoehto jos haluaa tehdä töitä, mutta kaipaa myös maisemanvaihtoa. Workawayn kautta voi etsiä itselleen työn haluamastaan maasta. Vaihtoehtoja löytyy paljon, ja töitä voi hakea, esimerkiksi maatilalta, hotellista tai vaikkapa temppelistä. Yleensä työ on vapaaehtoista, ja majoitus tarjotaan. Jostain työstä voi saada myös pientä palkkaa.
Rauhanturvaajaksi hakemista kannattaa myös miettiä, jos jäi kipinä intistä.
Matkustelulle on nyt myös hyvä aika, kun koulu ei vielä vie suurinta osaa ajasta. Kannattaa tutustua Interrail-passeihin.
Aupairiksi voi myös hakea, jos tykkää lapsista tai haluaa oppia vastuullisuutta. Aupairina olosta voi tulla ensimmäisenä mieleen Ylen Aupairit-ohjelma, mutta kannattaa muistaa, että perheen valitsee itse, eikä tuotantoyhtiö. Netistä löytyy monia Aupair-sivustoja, joiden kautta voi etsiä itselleen sopivan perheen.
Pääsykokeisiin kunnolla valmistautuminen. Varsinkin keväällä kannattaa varata paljon aikaa pääsykokeisiin valmistautumiselle. Jos mahdollista, niin töistä kannattaa yrittää pyytää vapaata pääsykokeisiin opiskelua varten.