Pitkässä artikkelissa Yle kertoo kahdesta siviilipalvelusvelvollisesta, jotka suorittavat palvelustaan Kansallisoopperan orkesterissa ja Q-teatterissa.
Ylen mukaan noin 60 prosenttia sivareista työskentelee kuntien palveluksessa ja että reilut 10 prosenttia siviilipalvelusvelvollisista päätyy perinteisiin taide- ja kulttuurilaitoksiin kuten teattereihin, orkestereihin ja taidemuseoihin.
Yksi heistä on 21-vuotias Tuomas Siddall, joka suorittaa palvelustaan Kansallisoopperassa. Ennen palveluspaikan avautumista Siddall oli opiskellut kaksi vuotta Sibelius-Akatemiassa ja läpäissyt myös Kansallisoopperan orkesterin koesoiton. Ylen artikkelissa hän kertoo, että päätökseen siviilipalveluksesta vaikutti moni asia.
”Yksi tärkeä oli se, että olen musiikin opiskelija ja ajattelin, että olisi kiva, jos pystyisin palveluksen aikana soittamaan ja harjoittelemaan”, Siddall kertoo Ylelle.
Orkesterissa soittamisen lisäksi Siddall on tehnyt oopperalla toimistotöitä, siivonnut varastoja ja huoltanut soittimia.
Myös Eppu Pastinen suorittaa siviilipalvelustaan hieman tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Teatterikorkeakoulusta valmistunut 27-vuotias näyttelijä toimii Q-teatterissa niin sanottuna monitoimimiehenä.
”Keitän kahvia, siivoan, vien roskat, tarkastan liput, toimin näyttämömiehenä, autan näyttelijöitä pukuvaihdoissa”, Pastinen luettelee Ylen artikkelissa.
Pienehkölle teatterille Pastisen kaltaisten sivareiden työ on iso apu, sillä he toimivat muun muassa lavasteiden rakentajina, näyttämömiehinä ja vahtimestareina. Teatterin tuottajan Aara Tahkokallio sanoo artikkelissa, että hän ei tiedä, miten teatteri selviäisi, jos sinne ei otettaisi sivareita.
Lue Ylen koko artikkeli tästä.
Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Mikko Toivonen