Reservistä siviilipalvelukseen siirtyneiden määrä on kasvanut, mutta Puolustusvoimien viestintäjohtajan, kommodori Jan Engströmin Ylelle antaman haastattelun mukaan ei ole syytä huoleen.
Vielä varusmiespalveluksen suorittamisen jälkeenkin on mahdollisuus siirtyä siviilipalveluksen suorittaneiden joukkoon suorittamalla viikon mittaisen täydennyspalveluksen. Tänä vuonna kurssin voi käydä ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen muuallakin kuin Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa. Siviilipalveluskeskuksen johtajan Mikko Reijosen mukaan suoritusmahdollisuuden laajentaminen Kuopioon Pelastusopistolle on seuraus kasvaneiden hakemusten määrästä.
Vuoden 2015 aikana siviilipalvelukseen siirtyneiden määrä moninkertaistui parista sadasta lähes tuhanteen, ja vielä viime vuonnakin hakemuksia lähetettiin noin 700 kappaletta. Syinä kasvaneelle määrälle on pidetty muun muassa Puolustusvoimien lähettämiä reserviläiskirjeitä, kertausharjoitusten nostettua määrää sekä maailmanpoliittista tilanne. Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström ei kuitenkaan näe määrää huolestuttavana.
– Ihmisillä elämäntilanne ja näkemykset voivat muuttua varusmiespalveluksen jälkeen niin, että hän katsoo paremmaksi tehdä tällaisen ratkaisun. Sitä pitää kunnioittaa ja hänellä on siihen lainmukainen mahdollisuus, Engström kommentoi Ylelle.
Vaikka Suomen maanpuolustus pohjautuukin vahvaan reserviin, ei nykyisillä siviilipalvelukseen siirtyvien määrällä pitäisi olla juurikaan vaikutusta.
– Kyllä meillä vielä riittää kohtuullisen paljon koulutettua reserviä, joita voimme sijoittaa. Sodanajan sijoitettu reservi on 230 000 ja varusmieskoulutuksen kautta koulutettu joukko on tätä vielä huomattavasti suurempi, arviolta 900 000 henkilöä, Engström kertoo.
Engström puolustaakin siviilipalveluksen puolelle siirtyvien oikeutta tehdä niin ja korostaa, että Puolustusvoimat suhtautuu siviilipalvelukseen yhtenä vaihtoehtona palvella yhteiskuntaa.
– On parempi, että niillä, jotka kokevat voivansa palvella paremmin muulla tavalla kuin aseellisesti, on joustava mahdollisuus siirtyä siviilipalveluspuolelle.
Teksti ja kuva Miika Kosloff