Varusmiehiltä kantautuvien viestien mukaan pisimmät tauot pyykinvaihtojen välillä venyvät jopa kolmen viikon mittaisiksi. Varusmiesliitto ihmettelee Puolustusvoimien kyvyttömyyttä toimittaa puhtaita vaatteita varusmiehille.
Kuva: Aku Siukosaari
Heinäkuussa varusmiespalvelukseen astui 12 500 uutta alokasta. Varusmiesliiton saamien yhteydenottojen mukaan palvelus ei alkanut kaikilla puhtaissa merkeissä. Osa tuoreista alokkaista on kertonut olleensa ensimmäisestä päivästä lähtien, yhteensä jo yli kaksi viikkoa, ilman pyykinvaihtomahdollisuutta.
Pahimmat varusmiesten kertomukset ovat tuoneet ilmi jopa kolmen viikon taukoja pyykinvaihtomahdollisuuksien välillä.
“On aivan käsittämätöntä, että varusmiehille ei pystytä takaamaan puhtaita vaatteita. Tällaisista asioista ei pitäisi joutua huomauttamaan”, puheenjohtaja Henrik Vuornos ihmettelee.
“Varusvaihdossa pitää aidosti olla mahdollisuus päästä käymään. Ei riitä, että varusvaraston ovi on auki, vaan varusmiehille on varattava viikko-ohjelmasta aikaa asian hoitamiseen”, Vuornos sanoo.
Varusmiesliitto vaatii Puolustusvoimia kiinnittämään tarkemmin huomiota siihen, että varusmiehet pääsevät riittävän usein varusvaihtoon. Sopiva väli varusvaihdoille on kerran viikossa, eikä siitä tule tinkiä. Erityisesti tilanteissa, joissa varusmiehille on osunut pitkiä maastoharjoituksia, pyykinvaihtoajat ovat nousseet kummastuttavan pitkiksi.
Varusmiesliiton mukaan maastoharjoitukset eivät ole riittävä syy varusvaihdon väliin jättämiselle.
“Kriisitilanteessa varusvaihto ei tapahdu varusvarastolla, vaan pyykinvaihto suoritetaan paikan päällä maastossa mahdollisimman lähellä joukkoja. Varusvaihtojen suorittaminen myös maasto-olosuhteissa olisi erittäin hyvää harjoitusta huoltojoukoille”, Vuornos sanoo.
Varusvaihtojen puute vaikuttaa niin joukon asenteeseen, suorituskykyyn kuin sairastumisriskiin. Likaisista vaatteista aiheutuvat hiertymät ja hygieniatason lasku ovat omiaan heikentämään sotilaiden suorituskykyä. Myös palvelusmotivaatio ja usko järjestelmään ovat koetuksella, jos puhtaiden vaatteiden kaltaisissa perusasioissa on puutteita.
“Puolustusvoimien on ryhdistäydyttävä vaatehuollon kanssa ja varmistettava mahdollisuus varusmiesten henkilökohtaiseen hygieniaan”, Vuornos päättää.
Joo Sodankylästä sain kuulumisia pojaltani. Eivät ole saaneet puhtaita vaatteita neljään viikkoon. Samoissa märissä ja likaisissa rytkyissä ovat olleet myös metsäleirin jälkeen. Alikit ja kokelaat simputtavat minkä kerkeävät. Eikö mitään inhimillisyyttä saada tähän hommaan? Ei ihme, että keskeytysprosentti kasvaa.