Teksti: Georg Närjä
Monelle varusmiehelle ja nuorelle aikuiselle tämän vuoden eduskuntavaalit ovat mahdollisesti ensimmäinen kerta, jolloin pääsee käyttämään äänioikeutta. Tässä jutussa kerrotaan täsmävinkit, joilla kansalaisvelvollisuus hoituu kuin vettä vaan.
Eduskuntavaalit kolkuttelevat jo ovella ja uutisia asiasta alkaa pikkuhiljaa tulvimaan ovista ja ikkunoista. Nuori aikuinen, juuri sinä, joka olet juuri saanut äänioikeuden, saatat miettiä, että mistä siellä eduskuntavaaleissa oikeasti päätetään, varsinkin kun äänestäminen on luultavasti ensimmäistä kertaa sinulle ajankohtaista. Mieleen herää varmasti monia kysymyksiä, muun muassa siitä, miten valita ehdokas, miksi pitäisi äänestää ja mistä tietää, mitä asioita ehdokkaat ja puolueet ajavat. Minäpä kerron.
Eduskuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi ja sinne valitaan yhteensä 200 kansanedustajaa edustamaan suomalaisia ja heidän mielenmaisemaansa. Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Nämä niin kutsutut kansanedustajat siis päättävät käytännössä Suomen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi, kunnes taas tulee uudet vaalit.
Eduskunnan keskeisimpiä tehtäviä ovat lainsäädäntötyö sekä valtion talousarvion, tuttavallisemmin budjetin, laatiminen. Nämä päätökset vaikuttavat enemmän tai vähemmän kaikkien ihmisten elämään, jolloin on myös tärkeää, että kaikkien äänioikeutettujen ääni pääsee kuuluviin vaalien myötä.
Miksi juuri minun pitäisi äänestää?
Nuorten aikuisten ääni kuuluu vaaliuurnilla suhteellisesti vähemmän kuin vanhemman ikäluokan. Tämä tarkoittaa sitä, että nuoret eivät ole vaikuttamassa äänellään päätöksentekoon niin paljon kuin se voisi olla mahdollista, jonka myötä nuoria aikuisia koskevat päätökset tekee joku muu – se on kärjistetysti vähän sama kuin vaikkapa lääkäri kertoisi varusmiehille mitä tehdä kantahenkilökunnan sijaan.
Myös varuskunnissa on tätä nykyä mahdollista äänestää vaaleissa ja siihen on myös annettava mahdollisuus. Onko helpompaa ja ikimuistoisempaa tapaa suorittaa kansalaisvelvollisuus yhdessä inttikavereiden kanssa samaan aikaan kun käy sotkussa munkkikahveilla?
Kuinka sitten valita ehdokas?
Nykyään ehdokkaan valitseminen monien joukosta on todella helppoa. Senkus täyttelee erinäisiä vaalikoneita, joista löytyy väitteitä, joihin kohtuullisen usein pyydetään vain vastaamaan samaa mieltä, eri mieltä tai jotain siltä väliltä.
Vaalikoneita aukeaa pilvin pimein ennen vaaleja ja usein erilaisilla medioilla ja järjestöillä on omia vaalikoneitansa, jotka voivat olla yleisluontoisia tai keskittyä tiettyyn teemaan. Vaalikone sitten ehdottaa ehdokasta, joka on lähimpänä omia vastauksia ja useimmiten ehdokkaiden vaalikonevastauksia ja perusteluja pystyy myös selaamaan vapaasti.
Toinen perinteinen tapa on törmätä torilla erilaisten puolueiden kojuihin, joissa usein tarjoillaan makkaraa tai muuta pientä naposteltavaa. Ilmaisen makkaran lisäksi pääsee hyvällä todennäköisyydellä tutustumaan ehdokkaisiin ja kyselemään heiltä kasvotusten kysymyksiä. Jos ei tohdi kysellä tai jäädä tutustumaan, niin jääpähän ainakin makkara käteen ja hyvä mieli.
On myös suositeltavaa selata eri puolueiden eduskuntavaaliohjelmat läpi ja selvittää, mikä puolue on lähimpänä omaa ajatusmaailmaa, jolloin myös ehdokkaan valitseminen saattaa helpottaa huomattavasti. Lisäksi vaalipaneelit, joita telkkarista tulee, ovat hyvinkin informatiivisia ja välillä hauskojakin.
Itse äänestys on suoraviivainen – vain henkilöllisyystodistus riittää, jotta pääsee äänestämään. Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä vain haluaa, joten äänestys hoituu hyvin vaikkapa kauppareissun ohessa tai palatessa viikonloppuvapailta. Itse vaalipäivänä sitten joutuu äänestämään tietyssä äänestyspaikassa, jonka tieto lähetetään postitse kaikille äänioikeutetuille.
Näillä vinkeillä olet valmis äänestämään kaikissa tulevissa vaaleissa!
Eduskuntavaalit 2023 aikataulu
Ennakkoäänestys kotimaassa: keskiviikosta tiistaihin 22. – 28.3.2023.
Vaalipäivän äänestys: sunnuntai 2.4.2023 kello 9 – 20.
Tulos vahvistetaan keskiviikkona 5.4.2023.
Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus äänestyspaikalle!