Pohjoiset elämyskeskukset

Teksti: Santeri Nousjoki

Kuvat: Visit Levi ja Visit Ylläs

Suomen kahdessa suurimmassa laskattelukeskuksessa, Levillä ja Ylläksellä, laskettelukausi on kovassa vauhdissa. Miltä alkava vuosi 2023 näyttää rinteessä?

Levin markkinointijohtaja Maija Palosaari kertoo, että Levillä käynnissä oleva laskettelukausi näyttää hyvältä. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Alkukauden kävijämäärät ovat pudonneet viime kauden vastaavaan ajankohtaan hieman”, Palosaari avaa.

 Sääolosuhteet ovat olleet hänen mukaansa haastavammat myös täällä Lapissa verrattaessa viime kauteen. Esimerkiksi Euroopassa Alpeillahan on tilanne, että siellä ei ole lunta.

Viime laskettelukautta 2021/2022 Palosaari kuvailee ennätyksellisen hyväksi. 

“Kotimaan matkailijat löysivät korona-aikaan Lapin ja laskettelun”, hän sanoo.

Tällä hetkellä Levin kävijämäärät ovat noin kymmenen prosenttia korkeammat kuin pandemiaa edeltäneellä kaudella 2018/2019. Palosaaren mielestä suomalaiset ovat löytäneet pandemian aikana laskettelun uudelleen ja palanneet rinteisiin. 

“Suomalaisten lisäksi Levin laskevassa asiakaskunnassa on paljon kansainvälisiä asiakkaita, kuten brittejä, hollantilaisia, ranskalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia”, hän kuvailee ulkomaan turistivirtoja. 

Tulevaisuuteen löytyy uskoa

Palosaari uskoo vahvasti Levin tulevaisuuteen, sillä hän sanoo heidän kehittävän toimintojaan koko ajan  ja panostavan uusiin investointeihin. 

“Tälle kaudelle 2022/2023 avasimme uuden tuolihissin Eturinteille”, Palosaari kertoo yhdeksi esimerkiksi.

Investointia hän kuvaa mittavaksi, sillä nopean ja modernin hissin lisäksi eturinne saa uuden profiilin ja huippuluokan led-valaistuksen. Myös lumivarmuuteen kiinnitetään huomiota massiivisella lumen säilömisjärjestelmällä. 

“Siitä myös uusi nimi, Levi Glacier. Investoinnin kokonaissumma on noin seitsemän miljoonaa euroa”, Palosaari avaa.

Uusi Glacier Express –tuolihissi on malliltaan Doppelmayr D-Line, joka on samanlainen kuuden hengen tuolihissi kuin suositulla Levi Westillä. Glacier Express –tuolihissi vie Palosaaren mukaan maksimikapasiteetilla 3000 laskettelijaa tunnissa ylös tunturiin vain reilussa 3 minuutissa. 

“Uuden tuolihissin lisäksi laskettelijoiden iloksi Eturinne on uudelleenprofiloitu hissin oikealta puolelta”, hän lisää.

Monipuolinen kohde

Palosaaren mielestä Levin erottaa Pohjois-Suomen muista laskettelukeskuksista moni seikka. 

“Muun muassa se, että meillä on pitkä kausi. Saimme avattua kauden  7.10.2022 ja kausi jatkuu yleensä aina äitienpäivään asti”, hän perustelee.

Levillä on Palosaaresta monipuolinen rinneprofiili, ja erilaisia rinteitä löytyy aina vasta-alkajasta niin huippulaskijoille.

“Leviltä löydät runsaasti sinisiä rinteitä aloittelijoille, punaisia harrastelijoille ja mustia taitajille. Lastenmaa ja Leevilandia toimivat pikkuväen suosikkeina. South Park, Street ja vapaalaskualue tarjoavat lisähaastetta harrastajille”, hän jatkaa.

 Yleisesti Levin markkinointijohtajaa kuvaa Leviä monipuoliseksi kohteeksi. 

“Meiltä löytyy tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia sekä elämyksiä kaikenikäisille. Meillä on mm. huikeat laskettelurinteet ja mahdollisuudet, yli 200 kilometriä murtomaahiihtoverkostoa ja noin 900 km moottorikelkkareittejä, talvikävelyverkostoa unohtamatta”, hän summaa.

Alueen palvelutarjontaa Palosaari luonnehtii erittäin hyväksi, sillä Levi on rakennettu tiiviiksi kyläksi, jossa välimatkat ovat lyhyitä. 

“Levillä on helppo lomailla myös ilman autoa”, hän toteaa.

Levillä toimii noin 50 ohjelmapalveluyritystä, ja majoitustarjontaa löytyy runsaasti noin 25 000 vuodepaikalla.

“Majoitusvaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun niin erämökistä korkeatasoisiin lasi-igluihin”, Palosaari lopettaa. 

Ennätyslukuja

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmaksen mukaan myös Ylläksellä talvikausi näyttää hyvältä. Hän kuvaa Yllästä monipuoliseksi keskukseksi, missä iso osa kävijöistä toki laskettelee, mutta eivät suinkaan kaikki. 

“Sydäntalvella on suomalaisten lisäksi paljon brittejä, ranskalaisia ja saksalaisia. Keväällä vielä huomattavasti sveitsiläisiä. Nämä monet tulevat alueelle maastohiihdon ja monipuolisten liikkumismahdollisuuksien vuoksi”, Vehmas kuvaa kävijäkuntaa.

Talvi näyttää Vehmaksen mukaan kansainvälisten turistien osalta täydeltä, talvilomien suomalaisten osalta hyvältä. 

“Mökkimajoitusta on jo varattu huomattavasti talvilomiksi, mutta myös viime hetken varauksia tehdään”, hän avaa.

Laskettelun osalta Vehmas kertoo, että viime vuonna tehtiin laskupäivissä ennätyskuukausia. Hän kertoo Ylläksen väen odottavan mielenkiinnolla, pääsevätkö he tänä vuonna samalle tasolle.

Moni asia on Ylläksellä muuttunut koronavuosien aikaan ja Vehmaksesta heiluntaa on ollut.

“Ei ole helppoa yksiselitteisesti sanoa, olemmeko palautuneet samalle tasolle”, hän kuvailee muutosta.

Kansainvälisissä matkustajissa alueena Ylläs voi tehdä ennätyksen tänä vuonna, ja viime vuosi oli ennätyksellinen suomalaisten suhteen Vehmaksen mukaan. Samalle vuodelle nämä ennätykset eivät ole vielä sattuneet. 

“Useilla mittareille olemme kuitenkin koronaa edeltävällä tasolla ja sen ylikin. Kansainväliset matkustajat eivät kaikki laskettele, vaan suurimmaksi osaksi molemmissa hiihtokeskuksissa kävijät ovat suomalaisia”, Vehmas sanoo.

Kestävää matkailua

Tulevaisuuden isoiksi teemoiksi Yllästä ajatellen Vehmas nostaa energian hintatason sekä vihreän siirtymän. 

“Olemme kestävän matkailun tiellä, ja pyrimme siinä koko ajan parempaan”, hän linjaa.

Muun muassa Ylläksen molemmat hiihtokeskukset ovat olleet jo pitkään Vehmaksen mukaan kestävään matkailuun sertifioituja. 

“Matkailu on kasvusuunnassa, enkä usko, että ihmisen tarve tutustua uusii paikkoihin muuttuisi mihinkään. Se on ajanut meidät aikoinaan liikkeelle Afrikasta ja Beringin salmen yli etsimään aivan uusia alueita. Näin on edelleen”, perustelee Vehmas.

Vehmas näkee Ylläksen vahvuutena verrattuna kilpailijoihin oikean tunturin ja laskettelukeskuksen suuren koon.

“Rinteet ovat pitkiä ja kahden puolen tunturia, ja näkymä on Suomen suosituimpaan kansallispuistoon. Ylläksellä tekeminen ei lopu lasketteluun, vaan kävijät tekevät paljon muitakin aktiviteetteja loman aikana”, hän jatkaa.

Ylläksen talvipolkuverkosto on hänestä laaja. 100 kilometriä täysin hoidettuja talvipolkuja pyöräilyyn ja jalankin liikkumiseen, minkä lisäksi on lumikenkäilyreittejä. 

“Talvipolkuja ja latuja pitkin tavoittaa Suomen parhaan erämaakahvilaverkoston niin kansallispuistossa kuin sen ulkopuolellakin”, Vehmas lisää.

Loppuun hän mainitsee vielä talvipyöräilyn valtiksi.

“Olosuhteet ovat loistavat, ja vuokrapyöriä on saatavilla lukuisista eri paikoista. Ne mahdollistavat aivan uudenlaisen elämyksen sydäntalvesta keväthankiin”, Vehmas toteaa loppuun.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta