Ajatuksia kertausharjoituksista

Osallistuin keväällä Ruotsissa järjestettyyn Aurora23 reserviläisenä kertausharjoituksen muodossa. Harjoitus oli kansainvälinen, mikä antoi minulle mahdollisuuden tutustua muiden maiden sotilastoimintaan ja kehittää omaa osaamistani reserviläisenä. Kertausharjoitus antoi myös hyvän hengähdyshetken loppukevään opintoja ajatellen.

Yksi harjoituksen parhaista puolista oli vanhojen inttikavereiden tapaaminen. Oli ilahduttavaa huomata, miten nopeasti yhteys vanhoihin tuttuihin palautui ja kuinka vahvoja siteitä varusmiespalvelus oli luonut. Samalla tapasin myös uudempia tuttuja, jotka olivat suorittaneet varusmiespalveluksensa itseäni aikaisemmin. Kertausharjoitukset tarjoavat mielestäni jopa varusmiespalvelusta paremman ja monipuolisemman tilaisuuden tavata samanhenkisiä ihmisiä eri taustoista ja ikäryhmistä.

Kertausharjoituskutsun kilahtaminen postilaatikosta on useimmille opiskelijoille lottovoitto. Usein opiskelijaelämään kuuluu pitkiä päiviä koulutehtävien parissa ja tiukkoja aikatauluja, jolloin kertausharjoituksiin lähtö tuntuu tervetulleelta vaihtelulta. Kertausharjoituksiin osallistuminen oli helppoa ainakin Vaasan yliopistosta ja kaikki palautettavat tehtävät sai suoritettua, joko etukäteen tai rästityönä. Tämä tietysti vaihtelee yliopistosta ja opiskeltavasta alasta riippuen. Lisäksi harjoitukseen osallistuminen tarjoaa myös taloudellista hyötyä, sillä se tuo mukanaan ansaittua lisätuloa opiskelijan kukkarolle.

Ei kuitenkaan pidä unohtaa suurinta reservin osaa: tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Motivaattorit kertausharjoitukseen lähtemiselle pitäisi olla myös heillä kunnossa. Kertausharjoitus aiheuttaa hetkellisen tauon työelämään, joka tarkoittaa omien töiden järjestelyä uudelleen kertausharjoituksen aikataulun mukaan. Tämä saattaa olla mahdottomuus esimerkiksi yrittäjille. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Vaikka kertausharjoitus on myös työssäkäyville reserviläisille mukavaa vaihtelua arkeen, täytyisi siitä saada myös yksilöä hyödyttäviä etuja. Mahdollisten ylennysten lisäksi kertausharjoituksiin osallistumisesta voitaisiin myöntää veroetu harjoituksen suorittaneelle reserviläiselle. Tällainen veroetu voitaisiin hyödyntää vuoden lopussa, jonka aikana kertausharjoituksessa on käynyt.

Vaikka olenkin maininnut kertausharjoituksen olevan hyvää vaihtelua tavalliseen arkeen, on tärkeää muistaa, että kertausharjoituksiin osallistuminen ei ole lomamatka. Se vaatii sitoutumista, vastuullisuutta ja valmistautumista oman tehtävän suorittamiseen.

Vaikka armeijan kertausharjoitukset tarjoavatkin paljon enemmän kuin pelkän velvollisuuden täyttämisen, täytyy niiden etuja yksilöille tulevaisuudessa kehittää. Tämä lisäisi erityisesti vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin osallistumista. Harjoituksiin lähteminen vaatii sitoutumista ja valmistautumista, mikä täytyisi ottaa huomioon tulevaisuudessa reserviläisten palkitsemisen ja motivoimisen kannalta.

Kertausharjoitusten määrän noston seurauksena kertauskutsuja tulee yhä useammalle reserviläiselle. Haluankin kannustaa kaikkia kutsun saaneita lähtemään kertausharjoituksiin, sillä olitpa opiskelija tai työssäkäyvä, kertausharjoitukset voivat tarjota ainutlaatuisen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä, sekä palvella isänmaata omalla panoksellamme.

Markus Yli-Kivistö

Kirjoittaja on Varusmiesliiton hallituksen jäsen ja reservin vänrikki. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta