Armeija antaa miettimisaikaa ja eväitä tulevaisuuteen

TEKSTI: Paula Hulkkonen

Miro Oksa, 18, opiskeli levyseppähitsaajaksi oppisopimuksella ja päätti heti valmistumisen jälkeen lähteä armeijaan. Vuosi intissä antaa sopivasti lisäaikaa miettiä, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. 

Vahvuutena käytännön tekeminen

Miro Oksa kouluttautui levyseppähitsaajaksi Riverian Outokummun koulutusyksikössä. Ammatin valinta oli hänelle helppo, sillä alan työllisyysnäkymät ovat erinomaiset ja ammatillinen koulutus tarjoaa paljon käytännön tekemistä ja työelämässä oppimista.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Ekan vuoden opiskelin koulussa alan perusteita ja sen jälkeen suoritin loput puolentoista vuoden opinnot oppisopimuksella hitsarina Davidilla. Hitsasin kuntosalilaitteen osia, kertoo Oksa.
– Opin työelämässä paljon, kun pääsin tekemään oikeita juttuja, enkä vain harjoitustöitä. Sain vastuuta ja olin periaatteessa oman työni johtaja. Sain myös paljon ohjeita ja neuvoja muilta työntekijöiltä. Sain kokemusta, millaista on oikeasti olla töissä ja miten työelämä toimii. Hyvä palaute motivoi entisestään kehittymään levyseppähitsaajan työssä.

Oppisopimuksen etu on se, että opiskelun aikana saa palkkaa ja työkokemusta. Ammattiin Oksa valmistui 2022 joulukuussa. Seuraava luonnollinen askel oli lähteä tammikuussa armeijaan.

Armeijassa on aikaa miettiä myös tulevaisuutta

Miro Oksa aloitti armeijan 2.1.2023 Kainuun prikaatissa. Ennakkoon Oksa oli miettinyt, että intti olisi puolen vuoden pyrähdys.
– Mietin, että armeija antaa vähän lisäaikaa miettiä, mitä tulevaisuudessa haluan tehdä; menenkö työelämään vai jatko-opintoihin. Saan myös pakollisen armeijan suoritettua heti pois alta ja on pieni tauko muista jutuista, Oksa pohtii.

– Aluksi kyllä jännitti, mutta parissa päivässä tottui jo hyvin armeijan tapoihin. Tutustuin uusiin ihmisiin ja opin paljon uutta esimerkiksi aseenkäsittelyä ja suomen puolustusvoimista yleensä, Oksa kertoo.
– Armeijassa on paljon sääntöjä ja juttuja, joita pitää noudattaa, mutta niihinkin saa hyvän perehdytyksen.

Oksa ei omasta mielestään ole koskaan juuri ollut kovinkaan liikunnallinen, mutta silti armeijan tuhti kuntoiluannos ei säikäyttänyt.
– Ekassa Cooperin testissä juoksin kahdessatoista minuutissa kylmiltään 2800 metriä. Se jäi vähän harmittamaan, sillä 2900 metrin tuloksella olisin saanut ylimääräisen loman. Vielä on kuitenkin aikaa petrata tulosta, kun kunto matkan varrella kasvaa, Oksa nauraa.

Nyt palvelusta on takana kolme kuukautta ja puolen vuoden suunnitelmakin on vaihtunut vuoden rupeamaan.
– Aloin miettimään, että olisi kiva saada johtajakoulutus ja myös lisää aikaa miettiä mitä tekee armeijan jälkeen, joten hain aliupseerikouluun, Oksa sanoo.
– Sotilasvakuutuksen jälkeen sain tiedon, että pääsin huoltopalvelualiupseerikouluun ja se tuntui juuri sopivalta minulle.  

Kokemuksia ja uusia ystäviä

Tähän saakka rankimmaksi koetukseksi Oksa mainitsee yön metsässä.
– Ihan ensimmäinen yö metsässä oli aika vaikea, kun kukaan ei vielä osannut kasata telttoja ja oli kylmä, Oksa kertoo.

– Leirissä tarkoitus oli kasata teltta ja nukkua siellä yksi yö. Meidän tuvan teltta oli rikkinäinen ja odottelimme uutta iltamyöhään. Alkoi tulla jo pimeä ja kylmä. Viimein pääsimme pimeydessä kasaamaan, eikä teltasta tullut ulkoisesti kovinkaan kaunis. Kersantti tuli teltan ovelle ja kysyi, että onko tämä teidän mielestänne hyvännäköinen – ja uusiksihan se meni, Oksa kertoo.
– Keskiyöllä päästiin nukkumaan ja ehdittiin nukkua tuskin pariakaan tuntia, kun tuli hälytys. Kaikki juoksivat asemiin ja vaatteet olivat aivan märät. Yö jatkui omalla vartiovuorolla. Aamukuudelta marssittiinkin jo takaisin kasarmille. Seuraavan yönä nukutti sängyssä erinomaisen hyvin!

Miro Oksan mielestä armeija on tarjonnut monenlaisia kokemuksia ja erityisesti on tullut uusia ystäviä.
– Olen tykännyt harjoittelusta ampumaradalla, liikkumisesta metsässä ja monipuolisista oppitunneista. Sotkussa on tullut käytyä aika paljon kahvittelemassa toisten kanssa. On hyvä päästä purkamaan yhdessä välillä ärsytystä ja välillä innostusta, Oksa sanoo. 


Lomat muistuttavat paluusta omaan elämään

Lomilla Miro Oksa matkustaa Kajaanista Outokumpuun omaan kotiinsa moikkaamaan tyttöystävää ja kissaa.
– Lomille pääsen melko usein, välillä jopa joka viikonloppu. Tosin matkustus on aika pitkäveteistä, kun kilometrejä kertyy. Lomilla usein nukun pitkään, kun siihen on mahdollisuus. Näen kavereita ja syön roskaruokaa, Oksa kertoo.

Ensimmäinen neljännes armeijan leivissä on kulunut nopeasti ja pikkuhiljaa mietintään on noussut myös paluu omaan arkeen.
– Intin jälkeen minulla on mahdollisuus mennä työelämään, koska hitsareille on todella paljon avoimia työpaikkoja ja teknologia-alan yritykset jopa kilpailevat työvoiman saatavuudesta, Oksa tuumii.

– Olen kuitenkin miettinyt, että myös jatko-opinnot kiinnostavat, esimerkiksi AMK-tutkinto toisi lisää osaamista ja laajemman työllistymistarjonnan. Koen, että armeijavuodesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, kun on tottunut erilaisiin ja kurinalaisiin tapoihin. Lopultakin paluu reserviin tuntuu varmasti hyvältä!

Vinkkilista armeijan aloittaville!

Mitä kannattaa ottaa mukaan:
– omat hygieniatuotteet
– omia alusvaatteita ja sukkia
– matkalaturi
– kuulokkeet
– rahaa Sotkuun
– rannekello
– lämpimät pohjalliset kenkiin
– omia vaatekerrastoja
– omat lämpimät hanskat
– otsalamppu
– kotiavaimet
– henkkarit

Mitä ei kannata ottaa:
– liikaa omia vaatteita
– puukkoa
– viinaa
– stressiä
– mitään arvokasta tai särkyvää

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta