Jehovan todistajat määrätään tulevaisuudessa ase- tai siviilipalvelukseen – Eduskunta kumosi palveluksesta vapauttaneen lain

Eduskunta äänesti keskiviikkona Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisesta. Jehovan todistajat ovat pian velvollisia ase- tai siviilipalvelukseen, kunhan laki saa myös presidentin vahvistuksen.

Jehovan todistajien erityisasemaa on alettu tarkastelemaan uudestaan, kun noin vuosi sitten Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteet siviilipalveluksesta kieltäytynyttä miestä kohtaan. Mies oli puolustuksessaan vedonnut Jehovien todistajien vapautuslakiin syrjivänä. Tämän jälkeen Ylen mukaan useita totaalikieltäytyjiä oli viime vuoden lopulla selvinnyt ilman tuomiota ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytymisestä.

Vapautuslaki kumoutui, kun eduskunnassa äänestettiin vastaehdotus nurin äänin 153 – 27. Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modigin esityksessä ehdotettiin siviilipalveluksen keston lyhentämistä ja totaalikieltäytyjien vapausrangaistusten poistamista. Modigin esitystä kannattivat 14 Vihreiden kansaedustajaa, yhdeksän Vasemmistoliiton kansanedustajaa, kaksi Kristillisdemokraattien edustajaa ja yksi edustaja RKP:stä sekä SDP:stä.

Alkuperäistä ehdotusta poistaa Jehovan todistajien vapautus palveluksesta kannatettiin pääosin kaikissa puolueissa paitsi Vihreissä ja Vasemmistoliitossa. Poikkeuksena myös yksi Vasemmistoliiton kansanedustaja kannatti alkuperäistä lakiesitystä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Alec Neihum

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta