Ennätysmäärä naisia haki vapaaehtoiseen palvelukseen

Puolustusvoimat pyrkii kasvattamaan hakijamäärää entisestään huhtikuussa käyttöön otettavalla sähköisellä hakujärjestelmällä.

Teksti Antti Kylmänen

Kuva Saana Sjöblom-Hasselblatt

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki tänä vuonna ennätysmäärä naisia. Vapaaehtoiseen palvelukseen haki 1 675 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Hakuaika päättyi 1. maaliskuuta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Edellinen ennätys hakijamäärissä tehtiin vuonna 2018, kun vapaaehtoiseen palvelukseen haki 1 516 henkilöä, Maavoimat kertoo tiedotteessaan. Viime vuodesta hakijamäärä nousi noin 250:llä. Vuodesta 2017 lähtien hakijamäärä on vakiintunut yli tuhanteen hakijaan vuodessa.

Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon mukaan kokemukset naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta ovat yksinomaan positiivisia. Hänen mukaansa tavoitteena on tulevaisuudessa saada palvelukseen noin 2 000 naista vuodessa. Tämän saavuttamiseksi tiedottamista vapaaehtoisesta palveluksesta pitää vielä tehostaa. 

–  Naisten motivaatio on erittäin korkea. Tästä osoituksena on suhteellisesti miehiä suurempi määrä johtajiksi koulutettavia. Muun muassa edellisen reserviupseerikurssin priimus oli nainen, Hulkko sanoo.

Hulkko uskoo naisten palveluksen myös epäsuorasti lisäävän maanpuolustustahtoa ja sotilaallisen maanpuolustuksen tietoisuutta koko kansan keskuudessa.

Nyt palvelukseen hakeneet naiset määrätään pääsääntöisesti vuoden 2022 saapumiseriin. Myös loput kesän 2021 saapumiserän vapaat paikat täytetään nyt hakeneista.

– Kaikille palveluskelpoisille naisille löytyy hyvä palveluspaikka ja toiveitanne pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Ottakaa haaste vastaan, se kannattaa, Hulkko kannustaa.

Avuksi hakijamäärän kasvattamiseen saadaan huhtikuussa sähköinen hakujärjestelmä. Viikolla 16 käyttöön otettavan sähköisen järjestelmän on tarkoitus madaltaa kynnystä hakea vapaaehtoiseen palvelukseen ja sujuvoittaa hakemiseen liittyvää asiointia. Sähköisen hakemuksen käyttöönotto on kasvattanut hakemusten määrään Puolustusvoimien muihin tehtäviin.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyväksyttiin. Puolustusvoimat on kouluttanut vuosien varrella jo yli 10 000 naista reserviin. Tällä hetkellä vajaa tuhat naista suorittaa varusmiespalveluksen vuosittain. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta