Helmikuun uutiskatsaus

HX-hanke etenee

Puolustusvoimat tiedottaa, että HX-hankkeen viimeinen ja lopullinen tarjouspyyntö on lähetetty, ja tarjoukset on pyydetty lähettämään huhtikuun loppuun mennessä. 

Logistiikkalaitoksen tammikuun lopussa lähettämä pyyntö koskee monitoimihävittäjiä Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi), sekä niihin liittyviä järjestelmiä ja aseita. Lopullisessa tarjouspyynnössä on yhdenmukaiset vaatimukset, mutta ne ovat tarjoajakohtaisia perustuen neuvotteluissa tarjottuun kokonaisuuteen.

Tarjouskilpailu käynnistyi keväällä 2018 ja neuvotteluita on käyty aktiivisesti tarjouspyyntökierrosten välissä. HX-hankkeen tarkoituksena on korvata vanhenevan Hornet-kaluston suorituskyky täysimääräisesti. Eduskunta on hyväksynyt hävittäjähankkeelle 9,4 miljardin euron tilausvaltuuden järjestelmän korvaamiseksi.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Viime Varusmies-lehdessä ilmestyneen uutisen HX-hankkeesta voit lukea täältä.

Ansioituneet sotilaat palkittiin Ehrnrooth-tunnustuspalkinnolla

Majuri Ville Kostian, kapteeni Jaakko Rahnasto, vääpeli Mika Pitkänen ja eversti evp. Kimmo Hyvärinen palkittiin 8. helmikuuta Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnustuspalkinnolla. 

Kyseessä on Puolustusvoimien merkittävin ja arvostetuin palkinto, joka jaetaan yksittäisten tekojen, yleisen toiminnan tai sotilaallisen maanpuolustusta edistäneen työn johdosta.

Ehrnrooth-palkinto on jaettu tätä ennen 43 organisaation palveluksessa olevalle sotilaalle. Asiasta kertoi Ruotuväki.

Vala- ja vakuutustilaisuudet järjestettiin ilman yleisöä

1/21-saapumiserän sotilasvala- ja vakuutustilaisuudet järjestettiin koronapandemian johdosta ilman yleisöä. Järjestely koski kaikkia joukko-osastoja.

Perinteikäs tilaisuus, jossa alokkaat nimitetään miehistön palvelusarvoon, on normaalisti kerännyt yleisöön paljon varusmiesten läheisiä. Tällä kertaa alokasjakson lopulla järjestettyjä vala- ja vakuutustilaisuuksia oli mahdollista seurata puolestaan verkosta, kun tilaisuudet striimattiin paikan päältä kotijoukkojen katsottavaksi.

Vala- ja vakuutustilaisuudet järjestettiin 5.–12. helmikuuta välisenä aikana.

Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuva Hanna Tuulonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta