Huhtikuun uutiskatsaus

Puolustusvoimien työsyrjintä ja häirintä tapetilla

Yle kertoo MOT:n selvittäneen, että Puolustusvoimien työkulttuurissa on monia ongelmia, ja että monta upseeria on tuomittu seksuaalisesta häirinnästä ja työsyrjinnästä. Tietojen mukaan henkilökunnan kokemat ongelmat liittyvät organisaation ”vaikenemisen kulttuuriin”, kun väärinkäytöksiin ei uskalleta puuttua.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kehottaa tuomaan mahdolliset epäkohdat esille heti, etteivät ne ”jää hautumaan kivien, kantojen tai mattojen alle” – oli kyse esimiehestä tai alaisesta.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ei kiellä yksittäisten työntekijöiden kokemuksia, mutta kiistää puhutun ”hyvä veli -verkoston”. Hän painottaa, että niin esimiehet kuin alaiset ovat velvollisia tuomaan esille havaitsemansa väärinkäytökset.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Suomalaisia rauhanturvaajia evakuoitiin Libanonista

Ruotuväki uutisoi, että yhteensä 23 suomalaista rauhanturvaajaa evakuoitiin Libanonista kotimaahan huhtikuussa kriisinhallintajoukossa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi.

Rauhanturvaajat päätettiin evakuoida kotimaahan siksi, koska UNIFIL-operaation ja suomalaisen kriisinhallintajoukon erikoissairaanhoidon kapasiteetti on hyvin pieni.

Kriisinhallintajoukko jatkaa toimintaansa Libanonissa muuten normaalisti koronaravarotoimin. 

Puolustusvoimien ympäristöstrategia 2021–2032 on julkaistu

Puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien toteuttaminen voi aiheuttaa ympäristövaikutuksia, joita pyritään vähentämään ja hallitsemaan suunnitelmallisella ympäristönsuojelutoiminnalla. Ympäristönsuojelun periaatteet on kirjattu ympäristöpolitiikkaan ja tavoitteet ympäristöstrategiaan

Ympäristöstrategian tavoitetilassa ympäristöasioiden hallinta on entistä laadukkaampaa ja vakiintunut osa kaikkea toimintaa. Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmaa tullaan päivittämään tänä vuonna. Tällä hetkellä tavoitetilassa vuoteen 2030 on muun muassa turvattu energiansaanti niin normaalioloissa, normaaliolojen häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissa. Puolustusvoimissa toiminnan halutaan olevan energiatehokasta ja tietoista energiankulutuksesta sekä sen kustannuksista ja ympäristövaikutuksista.

Ympäristönsuojelun alaa johtaa Pääesikunnan logistiikkaosasto. Järjestelyistä ja asiantuntijapalveluista vastaa puolestaan Puolustusvoimien logistiikkalaitos, ja lisäksi yhteistyötä tehdään tiiviisti Puolustuskiinteistöjen sekä Metsähallituksen kanssa.

Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuva Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta