Intistä duuniin ilman työkokemusta

Jos työkokemusta ei vielä ole ehtinyt kertyä eikä oma unelma-ammatti ole selkeänä mielessä, voi työnhakuun ryhtyminen olla hankalaa.

Teksti: Maisa Hyttinen
Kuva: Saana Sjöblom-Hasseblatt

Näin pääset alkuun työnhaussa

Prosessi kannattaa aloittaa omien kiinnostuksen kohteiden, osaamisalueiden sekä vahvuuksien kartoittamisella. Kartoitus helpottaa esimerkiksi ansioluettelon ja työhakemuksen laatimista.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Suomen suurimman työnhakukoneen Duunitoriin asiantuntijat neuvovat miettimään vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin:

  • Mikä on ydinosaamisesi, vahvuutesi ja erityisosaamisesi?
  • Minkälaisia taitoja sinulla on, mitä osaat tehdä?
  • Minkälaista palautetta olet saanut aiemmista työ- ja opiskelupaikoistasi?
  • Mikä sinua kiinnostaa ja mistä innostut?
  • Mitkä ovat mahdollisuutesi ja rajoituksesi?
  • Millaisia tulevaisuuden toiveita ja tavoitteita sinulla on?

Kokeile taitopohjaista ansioluetteloa

Tavallisesti ansioluettelo perustuu koulutuksen ja työkokemuksen kautta hankittuun osaamiseen. Siksi kattavan cv:n rakentaminen saattaa olla nuorelle työnhakijalle hankalaa. Taitopohjainen ansioluettelo tarjoaa mahdollisuuden nostaa esiin muuta elämän varrella kertynyttä osaamista.

Taitopohjainen ansioluettelo kannattaa aloittaa lyhyellä, mutta kiinnostavalla esittelyllä. Tiivistä persoonasi ja luonteesi yhteen kappaleeseen. Voit käyttää esittelyssä myös avainsanoja, jotka olet poiminut hakemasi työpaikan rekryilmoituksesta.

Mieti, mitä hakemasi tehtävään sopivaa osaamista sinulla on. Työkokemuksen lisäksi myös esimerkiksi harrastuksissa, intissä ja opinnoissa hankittu kokemus on arvokasta. Listaa siis rohkeasti kaikki hakemassasi työssä hyödylliset taidot ja ominaisuudet, joita olet kerryttänyt itsellesi tärkeiden puuhien parissa. Voit samalla kertoa konkreettisia esimerkkejä onnistumisista.

Harrastusten ja opintojen kautta saattaa mieleesi tulla myös sellaisia henkilöitä, joiden kanssa olet työskennellyt ja jotka voisivat sopia suosittelijoiksesi.

Taitopohjaisessakin ansioluettelossa kannattaa panostaa visuaalisuuteen. Pidä kuitenkin huolta siitä, että cv on helppolukuinen ja jäsennelty niin, että keskeisimmät asiat osuvat rekrytoivan henkilön silmiin ensimmäisenä. Muista räätälöidä ansioluettelo aina hakemasi tehtävän mukaan – se voi näkyä myös cv:n visuaalisessa ilmeessä.

Älä anna työpaikkailmoitusten vaatimuslistojen lannistaa

Mitä enemmän avoimia työpaikkoja tutkii, sitä toivottomammilta päättymättömät toivelistat tuntuvat. Duunitori muistuttaa, että työpaikkailmoituksissa haettavaa työntekijää kuvataan usein ideaalinäkökulmasta ja todellisuudessa harva pystyy täyttämään kaikkia ilmoituksissa esitettyjä toiveita. Useimmiten työnhakija voi kompensoida ilmoituksen vaatimuksia, kuten kokemusvuosia, jonkin toisen osa-alueen vahvalla osaamisella, hyvällä motivaatiolla tai loistavilla ideoilla.

Joskus yritys ja tehtävä vaikuttavat kiinnostavilta, mutta toiveet ja työhön vaadittava osaaminen eivät ole riittävän selvästi esillä työpaikkailmoituksessa. Summittain lähetetyn hakemuksen sijaan lisätietoja kannattaa kysyä henkilökohtaisesti rekrytointia hoitavalta henkilöltä. Samalla yritys saa mahdollisuuden korjata työpaikkailmoitustaan selkeämpään muotoon.

Osallistu rohkeasti rekrytointitapahtumiin

Monessa varuskunnassa varusmiehille järjestetään rekrytilaisuuksia, joissa työnantajat esittelevät tarjolla olevia työpaikkoja. Jos tulevaisuus intin jälkeen on töiden osalta vielä auki, kannattaa tapahtumiin osallistua avoimin mielin.

Tapahtumissa uuteen alaan ja työnantajayritykseen pääsee tutustumaan usein paljon syvemmin kuin netistä löytyvän työpaikkailmoituksen kautta ja kun mielessä on parin virkkeen hissipuhe ja mukana tulostettu ansioluettelo, saattaa jo ensitapaamisella tärpätä!

Työnhaku vaatii usein pitkäjänteisyyttä

Vaikket olisi juuri tietyn unelmatyön perässä, voi työnhaku silti viedä pitkään ja olla turhauttavaa. Jos koulutus ja työkokemus eivät ohjaa selvästi oman alan hommiin tai tiettyyn kaupunkiin, kannattaa töitä hakea rohkeasti eri aloilta ja paikkakunnilta.

Tutustumalla laajasti erilaisiin rekryilmoituksiin saa myös kuvaa siitä millaisia työntekijöitä tällä hetkellä tarvitaan. Vaikka joidenkin alojen työpaikat ovat kiven alla, kärsitään monilla aloilla samaan aikaan työntekijäpulasta. Joillakin aloilla rekrytointihaasteita on ryhdytty ratkomaan yritysten itse järjestämien koulutusten kautta, joten koulutuksen puute ei välttämättä ole este työpaikan saamiselle.

Toisaalta työnhaku on myös taito, jota voi ja kannattaa harjoitella. Monet yritykset antavat laiskasti palautetta hylätyille työnhakijoille, mutta palautetta voi pyytää myös itse. Palautteen myötä saat eväitä seuraaviin hakemuksiin ja jäät varmasti rekrytoijan mieleen tuleviakin hakuja ajatellen.

Lähde: Duunitori

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta