Muuttuva opiskelija-arki

Korona laittoi pakan sekaisin kaikilta, mutta ehkä eniten opiskelijoilta. Kouluja on käyty nyt kaksi vuotta enemmän tai vähemmän kotoa käsin, mutta opiskelijoiden harras toive lähiopetukseen palaamisesta voi käydä toteen vuonna 2022. 

Teksti: Aurora Kuusisto

Koronaviruspandemia on muuttanut opiskelijoiden elämää radikaalisti. Lähiopetuksesta on siirrytty kahden vuoden aikana lähes kokonaan etäopintoihin, ja kampukset ovat olleet välillä kiinni. Tampereen yliopiston opinto-ohjaaja Heli Tiitinen kertoo, että koronapandemian tuoma muutos opiskeluiden toteutustapaan on ollut iso, sillä korkeakouluopiskelijat tekevät kampuksilla paljon muutakin kuin vain osallistuvat lähiopetukseen.

– Kampuksilla harrastetaan, opiskellaan itsenäisesti ja kavereiden kanssa, syödään, vietetään aikaa, käydään kirjastossa ja urheilemassa, Tiitinen luettelee. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Monen opiskelijan arki on aikaisemmin määrittynyt paljolti kampuksella vietettyyn aikaan. Se on myös luonut raamit opiskelulle ja opiskelupäiville sekä mahdollisti myös satunnaisen kavereiden tapaamisen ja vapaa-ajan vieton. 

Etäopiskelun aikana monen opiskelijan arki on kuitenkin jäänyt pitkälti neljän seinän sisälle. Muutos on aiheuttanut monelle haasteita muun muassa opiskelutaidollisissa asioissa. 

– Kun kaikki opiskelu on etänä, itsenäisen työn ja suunnitelun määrä on kasvanut sekä opiskelupäivän rajat hämärtyneet. Samalla yhteys opiskelukavereihin on saattanut jäädä pinnalliseksi ja sitä kautta vertaistuki ja esimerkit opiskeluarjessa vähentyneet, Tiitinen kuvailee. 

Kevät tuo mahdollisuuden lähiopiskeluun

Toisaalta osa on kuitenkin hyötynyt etäopiskelun tuomista muutoksista. 

– Esimerkiksi töissä käyminen ja perheellisten opiskelijoiden arki on saattanut helpottua paljonkin joustavien opiskelumahdollisuuksien ansiosta. Osa opiskelijoista on myös parhaimmillaan silloin, kun saa täysin itsenäisesti opiskella, ja määrittää aikataulunsa ja tekemisensä. 

Tulevaisuudesta ei osaa vielä kukaan arvailla mitään. Tiitisen mukaan se ollaan ainakin menneiden vuosien aikana opittu, että ei kannata ennustaa, miltä korkeakoulun arki näyttää esimerkiksi puolen vuoden päästä. Toisaalta kevään aikana on ainakin Tampereen yliopistossa tarkoituksena aloittaa jälleen lähiopiskelu, ja opiskelijat sekä henkilökunta palaavat enenevissä määrin kampuksille, vaikkei kampuksilla täysin tyhjää ole ollut enää pitkään aikaan. 

– Toivotaan, ettei tilanteeseen tule takapakkia syksylläkään.

Korona opetti digitaitoja

Etätilanteesta ollaan opittu jos jonkinlaista, mutta tärkeimpänä opittuna askeleena voi pitää varmasti yhteiskunnan ottamaa digiloikkaa. Vaikka lähiopetukseen jossain määrin tullaan palaamaan, Tiitinen arvelee, että osa opetelluista tavoista järjestää opetus etänä tulee jäädäkseen. 

– On tärkeää miettiä, miten esimerkiksi joustavuutta opiskeluissa voidaan tukea viimeisen kahden vuoden aikana opituilla digitaalisilla mahdollisuuksilla. Uskon, että tulevaisuudessa tulee näkymään vielä selvemmin se, miten korona-aika kehitti monia hyviä ja pysyväksi jääneitä tapoja myös korkeakouluopintoihin, hän summaa. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta