Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoittaa Iltalehden blogissa puolustusvoimauudistuksesta. Niinistön mukaan uudistuksen muutokset sekoittuivat tehtyihin säästötoimenpiteisiin.
Puolustusvoimien Puolustusministeriölle luovuttaman loppuraportin mukaan tavoitteet saavutettiin onnistuneesti ja säästöjä saatiin viime vuonna 123 miljoona euroa verrattuna tilanteeseen, jos muutoksia ei olisi tehty.
Säästöjä saatiin muun muassa lakkauttamalla ja yhdistämällä joukko-osastoja, keskittämällä toimintoja sekä pienentämällä sodan ajan joukkojen kokonaisvahvuutta. Niinistön mukaan jälkikäteen on hankala erottaa, mitkä muutoksista olivat edes puolustusvoimauudistuksen tarkoituksen mukaisia.
”Puolustusvoimauudistuksessa menivät kuitenkin valitettavasti puurot ja vellit sekaisin, kun Kataisen hallituksen ohjelmassa määritellyt pakkosäästöt yhdistettiin suunniteltuun uudistukseen”, Niinistö kirjoittaa.
Erityisesti Niinistö nostaa esille varuskuntiin kohdistuneet muutokset ja niiden tarkoituksen mukaisuuden.
”On vaikea sanoa esimerkiksi varuskuntien lakkautukseen liittyen, mitkä niistä tapahtuivat suunnitellusti ja mitkä säästöpaineiden alla”, hän kritisoi.
Vuosina 2012–2015 toteutetun laajan puolustusvoimauudistuksen tavoitteena oli Suomen puolustuskyvystä huolehtiminen ja pysyvien kustannussäästöjen aikaansaaminen. Uudistuksella oli määrä sopeuttaa puolustusvoimat pienenevien ikäluokkien saapumiseriin ja kasvaviin kustannuspaineisiin. Samalla oli määrä sekä ylläpitää että kehittää puolustuksen ennaltaehkäisykykyä.
Niinistön mukaan uudistuksen yhteydessä tapahtui myös muutoksia, jotka vaikuttavat puolustusvoimien nykytilaan.
”Tällaisia olivat sotilaallisen maanpuolustuksen merkittävät määrärahaleikkaukset sekä turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset, jotka vaativat puolustusvoimilta aiempaa korkeampaa toimintavalmiutta ja asettavat uusia suorituskykyvaatimuksia”, kirjoittaa Niinistö blogissa.
Teksti Miika Kosloff
Kuva Joni Oksanen & Valtioneuvoston kanslia, Hanna Sipinen