Kaikki yhteishausta ja valmistautumisesta valintakokeeseen varusmiehenä

TEKSTI: Santeri Saarinen

 Itsekuri on itsekuria myös opiskelussa. Intti ei ole lukemisen kannalta otollisin ympäristö, mutta suunnittelulla, priorisoinnilla ja rauhallisella paikalla saa paljon aikaan.

Itse yhteishakuhan ei ole varusmiehelle siviiliä vaikeampaa. Sen sijaan lukeminen valintakokeisiin saattaa raskaassa ja rauhattomassa inttiarjessa tuottaa vaikeuksia. Valintakokeen materiaalit julkaistaan tyypillisesti vasta kuukautta ennen itse koetta, joten sisäistettävää on paljon lyhyessä ajassa. Eniten irti lukemisesta saa todennäköisesti viikonloppuvapailla ja lomilla. Koska materiaalia on paljon ja aikaa vähän, osa opiskelusta on kuitenkin käytännössä pakko tehdä myös kasarmilla. 

Lukusuunnitelman tärkeys korostuu intissä. Suunnitelman kannattaa olla realistinen: Harva jaksaa sisäistää kymmeniä sivuja pitkän päivän jälkeen. Kovimmat lukemiset voi olla hyvä jättää lomille – ja lomilla kovimmat ryyppäämiset ainakin kuukaudeksi tauolle. Jos viikko kuluu metsässä ja lomapäivä krapulassa, valintakokeelta ei kannata paljon odottaa. Myös harjoitukset kannattaa huomioida suunnitelmassa – ellei kykene pänttäämään kipinävuorossa!

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Lukusuunnitelmaa tehdessä voi arvioida myös itse, pystyykö opittuja asioita sisäistämään palveluksen ohessa oikeasti. Jos ei, saattaa olla järkevintä lukea materiaaleja intissä pintapuolisesti, hahmottaa ne pääpiirteissään ja sitten kotona kerrata tekstit syvällisesti. Samaa “flipped learning”-metodia käytetään korkeakouluopinnoissa usein muutenkin. Jos siis epäilet omaa keskittymiskykyäsi, harkitse tätä lähestymistapaa.

Myös tuvassa lukemista kannattaa harkita kaksi kertaa. Ilman loistavaa itsekuria ja jäätävää keskittymiskykyä tuhlaat vain aikaa. Sotkun kirjasto, tykki- ja kalustohallit, pesuhuoneet ja vastaavat ovat todennäköisesti rauhallisempia tiloja, joissa keskittyminen onnistuu. 

Ja jos suunnitelman tärkeys korostuu, niin lukutekniikan myös. Oman oppimistavan hyödyntäminen on välttämätöntä. Jos opit parhaiten kirjoittamalla – kirjoita. Jos opit parhaiten lukemalla – lue. Kuuntelemalla – kuuntele. Parhaassa tapauksessa joku muukin lukee samaan kokeeseen, jolloin voitte kerrata asioita yhdessä. Opiskeltuja asioita voi muistella vaikka marssiessa. 

Valintakokeisiin lukeminen intissä ei useimmille ole helpoin tehtävä ja se kannattaa tiedostaa jo etukäteen. Intissä opiskellut on kokeessa lähtökohtaisesti heikommassa asemassa, kuin kaikki päivät päntännyt siviili. Siksi itselleen ei kannata olla liian ankara, jos koe ei mene niin hyvin kuin toivoi. Ja jos se menee, voi itsestään olla erityisen ylpeä. Sen jälkeen korkeakouluopiskelu tuntuu löysältä kuin vanha miehistö TJ nollana.

FAKTALAATIKKO:

MUISTA AINAKIN NÄMÄ!

  • Syksyn yhteishaun hakuaika alkaa 4.9.2023 ja päättyy 14.9.2023 kello 15.00. Ole tarkkana päivien kanssa. 
  • Syksyn yhteishaussa haetaan Opintopolusta löytyvällä hakulomakkeella. Sivulta löytyvät myös muut, yksityiskohtaiset tiedot yhteishausta.
  • Lomakkeella haetaan korkeintaan kuuteen eri koulutukseen, jotka asetetaan lomakkeessa mieluisuusjärjestykseen
  • Opintopaikan voi ottaa vastaan vain yhteen koulutukseen. Tarjottava koulutus on se, joka on mieluisuusjärjestyksessä korkeimmalla ja johon pisteet riittävät. Vaikka ne riittäisivät myös alempiin hakukohteisiin, et voi ottaa niitä vastaan.
  • Muista ilmoittautua yhteishaussa myös koulutuspaikan valintakokeeseen! Ilmoittautuminen on hyvä varasuunnitelma, jos todistusvalinnan pisteet eivät riitä. Valintakokeen päivämäärä, materiaalit ja muut tiedot löytyvät Opintopolusta ja/tai korkeakoulun omilta sivuilta.

Ano valintakoetta varten tarvittavat lomapäivät ajoissa. Myös kokeisiin lukeminen on hyvä ja perusteltu syy anoa lomapäiviä.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta