Vaarallisia tehtäviä, arvostusta ja tietysti univormuja. Poliisiksi tai pelastajaksi ei ole helpointa päästä, mutta pelkkää istumista opiskelu ei ainakaan ole.
Teksti: Santeri Saarinen
Kuvat: Pelastusopisto
Jos jossakin riittää töitä myös jatkossa, niin turvallisuuden parissa. Käytännön työt poliisi- ja pelastustoimessa kärsivät edelleen työvoimapulasta. Vaativiin ja arvostettuihin, palomiehen tai poliisin koulutuksiin pyrkivät eivät hae tutkintoihin yhteishaussa, vaan oppilaitosten erillisissä hauissa. Pelastusalalle opiskellaan Kuopion Pelastusopistossa, poliisiksi Tampereen Poliisiammattikoulussa (POLAMK). Opiskeleminen poliisi- ja pelastusalalle on useimpiin muihin korkeakoulualoihin verrattuna erittäin käytännönläheistä, mutta palkitsevaa, Pelastusopisto kertoo.
Pelastusopistossa voi suorittaa pelastaja-, alipäällystö-, pelastusalan päällystö- tai hätäkeskuspäivystäjätutkinnon. Pelastajatutkinnon kesto on puolitoista vuotta, jonka jälkeen opiskelijan on mahdollista hakea päällystötutkintoihin.
Pelastajakoulutukseen hakevalta vaaditaan jonkin toisen asteen tutkinnon suorittamista, sekä opintojen aloituspäivään mennessä C-ajokorttia.
Pääsykokeissa mitataan sekä psyykkistä että fyysistä kestävyyttä. Kokeisiin valmistautumisessa Pelastusopistosta vinkataan panostamaan erityisesti fyysisen toimintakyvyn testiin. Ennen varsinaista valintakoetta hakijan tulee suorittaa hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testi, jonka osa-alueisiin kuuluvat mm. penkkipunnerrus ja istumaannousut. Valintakokeen minimivaatimus cooperin testissä on 2800 metriä ja psyykkisen toimintakyvyn osalta testataan korkeanpaikan- ja suljetunpaikan fobiatestejä asteikolla hyväksytty-hylätty. Valintakokeeseen kuuluu lisäksi uimataitotesti.
Vuonna 2022 yli kuudesta sadasta pelastajatutkintoon hakeneesta vajaat 160 valittiin koulutukseen. Ensi vuonna aloituspaikkoja on luvassa enemmän.
Pelastajakoulutuksessa parhaiten pärjäävät luovat tiimipelaajat, fyysisiä vaatimuksia unohtamatta, opistosta kerrotaan. Pelastusopisto tarjoaa opiskelijoilleen majoituksen ja ruokailut maksutta. Pelastajakoulutuksessa opetus koostuu pitkälti todellisten, työelämän pelastustehtävien harjoitteluista ja simuloinneista. Työn vaativaan luonteeseen pääsee näin kiinni jo heti opiskelujen alusta lähtien.
Poliisikoulutukseen hakevia testataan fyysisen toimintakyvyn lisäksi myös kirjallisella valintakoe-esseellä, psykologisilla testeillä, sekä henkilökohtaisella haastattelulla ja ryhmätyötehtävällä. Lisäksi tutkintoon hakevilta vaaditaan “poliisin tehtäviin soveltuvia elämäntapoja”. Hakijoille tehdään huumausainetestit ja perusmuotoinen turvallisuusselvitys. Valintakokeen yksityiskohdista löytyy runsaasti tietoa mm. Polamkin nettisivuilta. Hakijoilta vaaditaan Suomen kansalaisuutta ja vähintään toisen asteen tutkintoa.
Opiskelu Polamkissa sisältää teoriaopintoja, harjoituksia ja käytännön harjoittelua poliisitehtävissä. Poliisin peruskoulutuksen työharjoittelu suoritetaan nuorempana konstaapelina kenttätyönä ja harjoittelujaksot eri poliisiympäristöissä valmistavat opiskelijoita tuleviin työtehtäviin. Opiskelijat saavat vahvan perustan lainvalvontaan, rikostutkintaan ja oikeustieteisiin. Koulutus painottaa eettisiä periaatteita, vuorovaikutustaitoja ja monikulttuurista ymmärrystä. Opiskelu tukee ammatillista kehittymistä ja valmentaa opiskelijoita vastuulliseen ja monipuoliseen poliisin työhön. Perustutkinnon jälkeen voi aloittaa työt vanhempana konstaapelina poliisilaitoksella, Keskusrikospoliisissa tai Suojelupoliisissa. Tämän jälkeen on mahdollista hakea erikoistumisopintoihin muun muassa rikospaikkatutkijaksi tai poliisikoiranohjaajaksi.