Näin toimit fiksusti vuokra-asuntomarkkinoilla

Etsitkö ensimmäistä vuokra-asuntoa vai haluatko ehkä etsiä itsellesi parempaa asumisratkaisua? Tässä jutussa kerrotaan, mitä uuden vuokra-asunnon kanssa kannattaa ottaa huomioon aina asunnon etsinnän alusta vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen saakka. 

Teksti: Aurora Kuusisto
Kuva: Mikko Käkelä

Niille, joille vuokra-asunnon etsiminen on ajankohtaista tänä syksynä, satelee nyt kullanarvoisia neuvoja Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viitalta. Vuokra-asunnoista käydään kovinta kilpailua loppukesästä ja alkusyksystä, kun opiskelijat saapuvat markkinoille metsästämään unelmien vuokrakotia. Toki markkinoilla on opiskelijoiden lisäksi muitakin asujia, joille seuraavat neuvot ovat hyödyllisiä. 

Ensimmäisenä askeleena uuteen kotiin Viita neuvoo pohtimaan tulevan asunnon hintatasoa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Kannattaa selvittää itselleen, että minkä hintaisen kodin haluaa ja ennen kaikkea pystyy maksamaan. Jos ottaa niin kalliin asunnon, ettei pystykään maksamaan vuokraa, niin vuokrasopimuksen purkaminen ei onnistu ilman kuluja. Tämän vuoksi on viisasta selvittää talouden menot, eli myös ne kulut jotka tulevat vuokra-asumisen päälle. Sen lisäksi pitäisi kartoittaa myös tulot, joilla menot katetaan, Viita kertoo. 

Asunto voi myös olla liian hyvä ollakseen totta

Seuraavaksi Viita kehottaa pohtimaan asuinaluetta, josta vuokra-asunnon voisi mahdollisesti itselleen löytää. 

– Jos asuu sellaisessa kaupungissa, jossa julkinen liikenne toimii, niin kannattaa katsoa, pystyykö elämään vähän etäämpänä keskustasta. Myös kunnan vuokrataloyhtiöt ja opiskelija-asuntosäätiöt kannattaa tarkastaa, sillä näillä tahoilla on hieman halvempia vuokra-asuntoja. 

Liian aikaisinkaan vuokra-asuntoja ei kannata lähteä metsästämään, sillä monesti vuokranantajat haluavat tehdä vuokrasopimuksen mahdollisimman lähellä sopimuksen alkamisajankohtaa. Viita kannustaa myös tutkimaan erilaisia vuokra-asuntoilmoituksia ja vertailemaan niitä sopimusehdotuksiin; sopimuksesta on löydyttävä täsmälleen ne asiat, joita ilmoituksessakin mainittiin. Joskus vastaan voi tulla asunto, joka saattaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Silloin se todennäköisesti myös on sitä.

– Jos jossain kaupataan eduskuntatalon vierestä yksiötä hintaan 300 euroa kuussa, niin se ei todennäköisesti silloin pidä paikkaansa. Lähtökohtaisesti asunto olisi aina tärkeä käydä itse tarkastamassa ennen sopimuksen tekemistä, tai lähettää asialle luotettu perheenjäsen tai ystävä. Näin säästytään pahimmilta yllätyksiltä.

Selvitä mahdolliset viat, remontit ja liikenteen melu

Kun sopiva vuokra-asunto löytyy, vuokralaisen olisi hyvä pohtia, että mille ajalle sopimuksen allekirjoittaa. Jos on tiedossa esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle alle vuoden sisällä sopimuksen tekemisestä, tällöin ei kannata solmia vuoden sopimusta, sillä siitä joutuu yleensä maksamaan jonkinlaisen sopimussakon. Lisäksi vuokralaisen kannattaa selvittää, onko asuntoon suunnitteilla esimerkiksi remonttia, joka mahdollisesti häiritsee normaalia asumista ja elämistä vuokrasopimuksen voimassaoloaikana. 

– Yötyöläiselle päiväsaikaan tapahtuva remontti voi haitata elämänlaatua suurestikin. Myös asuntoon kantautuva liikenteen melu kannattaa ottaa huomioon ennen sopimuksen allekirjoittamista. 

Alkukatselmus on tärkeä askel ennen asuntoon muuttamista

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen onkin jo aika siirtyä asumaan uuteen kotiin. Mutta vielä on jäljellä yksi tärkeä asia ennen kalusteiden siirtämistä huoneistoon, nimittäin alkukatselmus yhdessä vuokranantajan kanssa.

– Alkukatselmukseen sisältyy asunnon läpikäynti vuokranantajan kanssa. Vuokralainen ja vuokranantaja tarkastavat asunnon asumisen ja kulumisen jäljet edellisten vuokralaisten jäljiltä, jotta uuden vuokralaisen vastuulla ovat vain ne kulumiset, joita hänen asumisajallaan on tullut. Tällöin vuokranantaja ei voi vaatia vuokralaista korvaamaan sellaisia jälkiä, jotka ovat tulleet edellisten vuokralaisten asumisajalta. 

Vuokralaisen vastuulla on ilmoittaa kaikista uusista vioista tai jäljistä vuokranantajalle.

Se on lakisääteinen velvollisuus. Jos taas vika on vuokranantajan vastuulla, ilmoituksen tekeminen kuuluu silti vuokralaiselle. Esimerkiksi sopimuksensa irtisanonut jääkaappi on tapaus, josta vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle, joka lähtee viemään asian hoitamista eteenpäin. 

Pelisilmää asioista ilmoittamisessa kannattaa kuitenkin käyttää. Viita kertoo, että esimerkiksi huoneiston sisäovesta irronneen kahvan vuoksi ei kannata soittaa vuokranantajalle yöaikaan, mutta jos ongelma liiittyy johonkin kriittisempään kohtaan kuten putkistoon, tällöin vuokranantajalle on ilmoitettava välittömästi. 

Normaalia kulumaa vai heipat vuokravakuudelle?

Vuokranantajallakin on tietyt velvollisuudet ja vastuut asunnon vuokraamisen ja sopimuksen voimassaolon aikana. Vuokraajasta riippumattomien vikojen korjaamisen lisäksi vuokranantajan tulee huolehtia, että vuokrasuhteen päättyessä vuokravakuus palautetaan vuokralaisen tilille, ellei asunnosta löydy mitään normaalista asumisesta poikkeavia jälkiä, joiden korjaus tulisi kattaa vuokravakuudesta. Normaalin asumisen jäljiksi lasketaan muun muassa kohtuullinen määrä jälkiä taulukoukuista tai hyllyköistä, pienet kulumajäljet seinissä sängyn- tai sohvanpäädyistä tai kevyt lattia- tai seinäpintojen ajan tuoma kuluma. 

Normaaliin kulumiseen ei kuulu esimerkiksi muutossa tapahtuvat vahingot.

– Aika yleinen on sellainen tapahtuma, jossa muuton yhteydessä vaikkapa sohva tipahtaa lattialle jonkun otteesta, ja parkettiin tulee syvä lommo. Sitä ei lasketa normaaliksi kulumaksi, kun taas jos sohvasta jää painauma lattiaan sen vuoksi, että siinä on istuttu, niin se taas lasketaan normaaliksi kulumaksi. 

Kotivakuutus rientää apuun vahingon sattuessa

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä neuvona Viita kehottaa kaikkia asujia hankkimaan itselleen kotivakuutuksen. Kotivakuutus kattaa vakuutuksen laajuudesta riippuen monia asunnossa tapahtuvia vahinkoja, liittyen irtaimistoon ja itse kiinteistöön.

Kotivakuutuksia voi kilpailuttaa helposti netissä, jolloin on mahdollista löytää juuri itselle ja omalle kukkarolle sopiva kotivakuutussopimus. Aluksi voi ottaa esimerkiksi hieman suppeamman vakuutuksen, jota voi sitten laajentaa oman vakuutusyhtiön kanssa istumaan paremmin omiin tarpeisiin, kun itsenäinen asuminen on ensin tullut tutuksi. Viita painottaa, että hänen mielestään laajuus ei ole niin tärkeä kriteeri kuin se, että ihmisellä ylipäätään on kotivakuutus nimissään. 

– Suosittelen vakuutusta lämpimästi kaikille, aina ja ikuisesti. Eri laajuisilla vakuutuksilla on isoja hintaeroja, ja mitä laajempi vakuutus, sitä laajempi turva. Itse olen iloinen, jos vuokralaisella on edes jonkinlainen vakuutus. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta