Reserviläinen: Palvelusjoustokokeilu on vähentänyt terveysasemakäyntejä noin 15 prosentilla

Reserviupseerikoulun palvelusjoustokokeilussa varusmies voi hakea vapautusta palveluksesta suoraan esimieheltä. 

Haminan Reserviupseerikoulussa käytössä ollut palvelusjoustokokeilu on vähentänyt terveyskeskuskäyntejä noin 15 prosentilla, kirjoittaa Reserviläinen.

Palvelusjoustoa hakiessa varusmies täyttää lomakkeen ja vie sen kouluttajalle hyväksyttäväksi. Reserviläinen kirjoittaa, että hakemuksen käsittely vie kouluttajalta alle minuutin ja että kokeilu ei ole lisännyt kouluttajien työkuormaa merkittävästi. Sen sijaan se on vähentänyt terveysaseman henkilökunnan työmäärää.

Meneillään on nyt kolmas RUK:n kurssi, jolla palvelusjoustoa kokeillaan. Reserviläisen mukaan kokeilua jatketaan toistaiseksi.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Vesa Laitonen kertoo Reserviläiselle, että palvelusjoustoa käyttämällä upseerioppilaille ei kerry poissaolopäiviä, jotka voivat pahimmillaan johtaa jopa kurssin keskeytymiseen.

Palvelusjoustoa on voinut hakea yhdeksi päiväksi kerrallaan ja enintään kolmena päivänä peräkkäin. Laitosen mukaan toisinaan varusmiehiä on kuitenkin ohjattava terveysaseman puoleen.

”Joskus joku liian innokas oppilas on hakenut joustoa, mutta kouluttaja on todennut, että oppilaan pitää mennä terveysasemalle. Tällöin oppilaan terveydenlukutaito ei ole ollut aivan kohdallaan”, hän kertoo Reserviläiselle.

Palvelusjoustokokeilu on ollut käytössä noin vuoden verran.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Varusmiesliitto

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta